Despre arsurile la stomac

Cum potolim și cum evităm durerea arzătoare în piept
Senzația că ceva ne arde în spatele sternului, numit popular arsură la stomac, este provocată de acizii gastrici care refulează în sus pe esofag. Aceasta apare de regulă după mese.
O musculatură laxă la capătul inferior al esofagului, acolo unde acesta se unește cu stomacul, permite refluxul acizilor. Obezitatea, excesul de mâncare și băutură, purtarea unor corsete și curele prea strânse, precum și aplecările sau obiectul de a sta culcat după masă sunt factori agravanți. Femeile însărcinate pot și ele suferi de arsuri la stomac, fiindcă uterul mărit împinge o parte din acizii gastrici în esofag.
Antiacizii, care neutralizează acidul clorhidric produs de stomac, contribuie la calmarea acestor arsuri. Se pot procura de la farmacie fără prescripție medicală și se pot administra sub formă de tablete, fie în stare lichidă.
Evitați substanțele care agravează această tulburare, de pildă alcoolul, fumul, aspirina, usturoiul, ceapa, ciocolata, cafeaua. Mâncați în cantități mai mici și stați drepți la masă. Nu purtați haine strânse pe corp, evitați să vă aplecați.

Comentarii