Remedii contra racelii de pe timpul bunicii

Nu exista nici un leac pentru raceala obisnuita si nici nu se poate face imunizare impotriva ei, doar simptomele pot fi ameliorate, afectiunea devenind astfel mai usor de suportat pana cand trece singura, in mod normal dupa o saptamana sau 10 zile (daca simptomele persista peste 10 zile atunci apelati la medic). Daca aveti si putina febra, beti foarte multe lichide, in special bauturi la temperatura camerei pentru a inlocui lichidele pierdute prin transpiratie. Nici nu va infofoliti in prea multe haine sau paturi si nu va supraincalziti camera sau sa stati in fata caldurii. Este mai bine sa permiteti organismului sa piarda o parte din caldura excesiva pe care o produce.
Inhalatiile cu aburi pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale. Umpleti pe jumatate un vas cu apa clocotita, puneti un prosop peste cap pentru a retine aburul si inhalati in reprize de cateva minute. De indata ce va simtiti mai bine, faceti o plimbare in aer liber.
In afara de aceste reguli generale mai puteti apela si la cateva remedii de pe timpul bunicii care nu dau gres niciodata:
1. Bautura energizanta cu ou
Se amesteca o lingura de miere cu un galbenus de ou, o banana zdrobita, o lingurita de tinctura de propolis, sucul de la o lamaie, 3 stafide, iar la final se adauga o cana de lapte cald. Aceasta bautura ne apara de raceala care se afla la inceput.
2. Bere fierbinte 
Este un leac vechi, folosit mai demult in Banat, iar acum dat uitarii, desi este deosebit de eficient.
Se pune o cana de bere pe foc si se lasa sa se incalzeasca dar sa nu treaca peste 40 de grade pentru a nu se pierde substantele active. Se bea cu inghitituri mici, cat se poate de calda. Corpul incepe repede sa transpire si se elimina in felul acesta germenii racelii.
3. Otet de usturoi contra tusei si bronsitei
Se zdrobeste 150 g usturoi proaspat si se pun intr-un litru de otet de mere si se amesteca bine. Amestecul se lasa doua saptamani la loc intunecos, apoi se pastreaza in frigider cateva saptamani. Contra tusei si bronsitei se pun cataplasme cu otet de usturoi pe piept, iar in caz de dureri in gat, se face gargara cu acest otet diluat cu putina apa fierbinte. La fel de eficient este si in raceli cu nas infundat, cand se pun picaturi in fiecare nara.
4. Comprese cu otet pentru temperatura
Se amesteca otet de mere si apa in parti egale. Se inmoaie in lichid o compresa si se stoarce usor (trebuie sa fie uda dar fara sa curga). Ambele picioare ale persoanei in cauza se infasoara in comprese, de la glezne pana la genunchi si deasupra se pun prosoape uscate. Pentru a nu se reduce efectul, persoana racita nu trebuie sa se acopere cu nimic.
Voi ce alte remedii mai sugerati?

Comentarii