Modul corect de aranjare a mesei festive

Pentru o masa cu 4 feluri de mancare asezati pe rand in partea dreapta, pornind dinspre margine, cutitul de unt, lingura de supa, cutitele de peste, de carne si lingura de budinca, in stanga asezati furculitele de peste, de carne si de budinca. Regulile de baza pentru asezarea tacamurilor sunt:
1. Cutitele si linguritele se plaseaza la dreapta fiecarei farfurii centrale, iar furculitele la stanga.
2. Tacamurile se aranjeaza intotdeauna in ordinea in care vor fi folosite, incepand de la exterior.
Furculitele se aseaza cu dintii indreptati in sus, iar partea taioasa a cutitelor trebuie orientata spre interior. Daca la sfarsitul mesei exista un desert sau fructe pentru care sunt necesare cutite si furculite speciale, acestea se aduc de regula odata cu fructele.

Aceste reguli se aplica la orice masa la care se sta pe scaun, indiferent cat de ceremonioasa este sau de numarul de feluri din care se compune. singura exceptie des intalnita consta in a pune lingurita si furculita de budinca deasupra farfuriei centrale, adesea pentru a lasa cat mai mult spatiu pe masa. Asezati lingurita deasupra furculitei, cu coada spre dreapta. Furculita trebuie indreptata in partea opusa.
3. Vesela si paharele
Asezati farfuria pentru salata la stanga farfuriei centrale. Celelalte farfurii este bine sa se aduca la masa odata cu felurile de mancare. Daca urmeaza sa serviti un preparat care trebuie mancat cu degetele, asezati pe masa boluri cu apa calduta si cu o felie de lamaie, pentru spalat degetele.
Daca serviti un singur fel de vin, asezati paharul pentru vin imediat deasupra varfului cutitului de carne. In cazul cand exista mai multe feluri de vin, trebuie sa puneti cate un pahar pentru fiecare. Cele pentru vin rosu sunt de regula mai mari decat cele pentru vin alb.
Un servet impaturit simplu se aseaza pe farfuria pentru salata sau alaturi de pahare. Daca este pliat intr-o maniera complicata, atunci se pune in mijlocul farfuriei centrale sau pe farfuria pentru salata.
4. Masa tip bufet
Impachetati cate un cutit si o furculita intr-un servet. Asezati-le in apropierea farfuriilor, pentru ca fiecare oaspete sa poata lua cate un tacam inainte de a ajunge la preparate. La fel, asezati linguritele si furculitele pentru desert langa farfuriile pentru desert.

Comentarii