Tocanita picanta de vita si legume cu salata racoritoare de marar

Reteta Tocanita picanta de vita cu legume si salata racoritoare de marar
Tocanita picanta de vita cu legume, este absolut delicioasa, iar "focul" ardeiului iute este stins la propriu de salata racoritoare de marar.
Ingrediente:
- 1,3 litri supa de oase de vita sau apa calda
- 500 g carne de vita proaspata
- 500 g pasta de rosii
- 10 catei de usturoi
- 3 cartofi albi noi de marime medie
- 3 morcovi
- 3 radacini de patrunjel
- 3 linguri de ulei
- 2 cepe mari
- 2 foi de dafin
- 1 gulie
- 1 ardei gras rosu
- 1 dovlecel de 300 g
- 1 legatura mica de marar verde
- jumatate de lingurita de piper cayenne
- jumatate de ardei rosu iute sau orice fel de ardei foarte iute
- condimente uscate: 1 lingurita de maghiran, 1 lingurita de chimen, nucsoara, cimbrisor, sare dupa gust, piper negru.
Pentru salata:
- 280 g iaurt grecesc cu 10% grasime
- 5 frunze de salata verde
- 3 rosii
- 2 castraveti cornichon
- 2 linguri ulei de masline
- o mana buna de marar verde proaspat (echivalentul a 5 legaturi de marar cumparate de la magazin)
- sare dupa gust.
Mod de preparare:
Se curata morcovii, cartofii, radacina de patrunjel si gulia, se spala si se taie cubulete. Ceapa se cojeste, ardeiul se curata si se taie cubulete. Carnea se spala bine si se taie in bucati apoi se marunteste in blender impreuna cu usturoiul curatat de coaja, sau se da prin masina de tocat carne. Se incinge uleiul la foc mediu intr-un tuci, in care se prajeste carnea tocata pana ce devine faramicioasa. Se adauga ceapa tocata si se prajeste impreuna cu carnea, amestecand continuu, pana cand aceasta devine maronie. Apoi se adauga cartofii, morcovii, gulia si pasta de rosii, se soteaza timp de 4 minute, dupa care se adauga supa de oase strecurata (sa nu se nimereasca vreo bucatica de os), foile de dafin, chimenul, maghiranul, cimbrisorul si nucsoara. Compozitia se da intr-un clocot, iar apoi se fierbe la foc mic timp de 30 de minute pana se fierb cartofii. Ultimele se adauga cuburile de dovlecel, de ardei rosu, de ardei iute, sarea, piperul si se mai lasa tocanita sa fiarba vreo 20 de minute. Cand e gata se da deoparte, se lasa sa se aseze vreo 15 minute, apoi se adauga mararul tocat. Pana se raceste, se pregateste salata: se spala bine mararul, salata verde, rosiile si castravetii. Apoi cu un cutit de ceramica se toaca mararul si salata verde iar restul ingredientelor se  taie cubulete. Se amesteca toate ingredientele, se sareaza dupa gust, se adauga uleiul de masline iar la final se incorporeaza iaurtul grecesc. Pofta buna!

Comentarii