Cherimoya, fructul care intareste inima si elimina kilogramele in plus

Probabil ca multi dintre noi inca nu au descoperit acest fruct in forma de inima ce se intalneste in general in regiunea Anzilor (desi cherimoya nu poate suporta zapada, ii place s-o vada pe munti). Insa pentru prima oara in Romania, acest fruct dulce ca un desert il gasim la indemana noastra in toate hipermarketurile Kaufland la pretul de 9 lei bucata (in functie de oferta  in unele zile il putem gasi si mai ieftin). Nu este usor sa descrii aroma fructului de cherimoya celui care nu l-a gustat. Pentru unii seamana cu cea a capsunilor, pentru altii seamana cu cea a ananasului, in timp ce pentru altii seamana cu cea a perei sau a bananei.
Cherimoya se remarca prin continutul de zaharuri (peste 21%, de aceea se recomanda si in loc de desert). Dintre acestea, predomina fructoza si zaharoza. Continutul de proteine si de grasimi este foarte mic. Printre vitaminele prezente in cherimoya, cele din grupul B sunt cele mai importante: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B6 (piridoxina). Niciun alt fruct proaspat, de greutate egala, nu ofera mai multe vitamine din grupul B decat cherimoya.
Continutul sau de energie, de 94 calorii la 100 de grame, este considerabil, avand in vedere ca este un fruct proaspat. Fructul de cherimoya este recomandat persoanelor de orice varsta, in special adolescentilor. Atletii si studentii vor capata energie, precum si vitaminele si mineralele adecvate activitatii lor.
Cherimoya prezinta urmatoarele beneficii:
- contine fibre vegetale
- este diuretic
- bogat in potasiu
- foarte sarac in sodiu si grasimi, indeplinind astfel conditiile unui aliment sanatos pentru inima.
Si ca si cum nu ar fi de ajuns, cherimoya contine o anumita cantitate de calciu, mineral necesar pentru reglarea batailor inimii.
Pulpa cremoasa si moale a fructului de cherimoya, cu efect antiacid, este benefica pentru stomac. Este extrem de recomandata in cazuri de gastrita si ulcer gastroduodenal.
In ciuda continutului relativ ridicat de carbohidrati, cherimoya este destul de eficient in tratamentele pentru slabire. Acest lucru se datoreaza efectului sau de satietate. Numai 300 g de cherimoya ofera mai putin de 300 de calorii, insa aceasta cantitate este satioasa, putandu-se consuma ca o portie de mancare sau ca sandvici.
Pe langa satisfacerea apetitului, cherimoya este un revigorant natural datorita continutului sau ridicat de nutrienti. Aceasta permite o reducere a caloriilor fara a avea sentimentul de slabiciune.
Cherimoya se consuma ca atare, sau sub forma de sorbet, placinta sau tarta s.a. (atentie insa...semintele nu sunt bune de consumat).

Comentarii