Feniculul nu este bun doar in bucatarie - calmeaza stomacul

Folosit de mii de ani in bucataria tarilor mediteraneene pentru savoarea pe care o da mancarurilor de carne, supelor sau antreurilor si apreciat de-a lungul timpului de chinezi si de egipteni ca planta condiment, feniculul se dovedeste si un bun remediu fitoterapeutic. Planta, preparata sub forma de infuzie, pulbere sau macerat, este de ajutor in digestie dificila, balonare, spasme, gastrita, constipatie, precum si in bolile cailor respiratorii, in afectiunile de natura nervoasa, in cele de piele sau in problemele feminine.
Preparare si consum
Remediile din fenicul sunt usor de obtinut. Sunt folosite des semintele, dar si fructele sunt frecvent utilizate:
Pentru pulbere se macina semintele fin cu rasnita. Se ia cate o lingurita rasa de pulbere, si se tine sub limba 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. Acest tratament se urmeaza de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
Pentru infuzie, se opareste o lingura de pulbere cu o cana de apa (poate fi si lapte sau apa rezultata in urma fierberii orezului - apa de orez), se lasa acoperita timp de 20 de minute, apoi se filtreaza. Se consuma ceaiul ca atare sau indulcit cu miere.
Maceratul pentru uz extern se obtine din 100 g de fructe macerate la rece intr-un litru de apa timp de 8 ore (se incalzeste cand il folositi la frectie). Se obtine un macerat eficient pentru uz intern din aceeasi cantitate de fructe tinute in 2L de vin timp de 10 zile, apoi se strecoara.
Uz intern
Uleiul volatil, vitaminele, sarurile minerale din compozitia tututror partilor plantei fac din fenicul un leac bun pentru:
- dureri abdominale, balonare, digestie dificila, constipatie spastica, insuficienta pancreatica, enterocolita, gastrita, prolapsul colonului, obezitate, hemoroizi, viermi intestinali, intoxicatii, infectii renale si urinare, lactatie insuficienta, intarziere in dezvoltarea sanilor, menopauza prematura, osteoporoza.
Uz extern
Compresele si baile cu preparate din fenicul ajuta in problemele pielii, dar au si actiune catre organele interne.
Compresele calde cu infuzie de aplica pe locul problema sau pe zona dureroasa.

Daca va doriti o reteta cu fenicul, incercati una din primele retete ale site-ului, simpla si delicioasa: somon cu fenicul.

Comentarii