Mancarica de hrisca cu legume

 Astazi este o sarbatoare importanta precum Sf. Imparati Constantin si mama sa Elena. 
Cu aceasta ocazie voi sarbatori si ziua de nume a mamei mele Elena, care a pregatit o multime de bunatati pentru musafirii ei (printre care si noi :D), si m-am gandit ca pentru acasa nu e nevoie sa fac o mancare prea complicata. Cum s-a nimerit sa am toate ingredientele la indemana, pasul urmator a fost sa golesc frigiderul direct in tigaie ;))).
Mancarica de legume cu hrisca este usoara, hranitoare, aromata, gustoasa si potrivita in orice moment al zilei. De multe ori se confunda cu cerealele, insa hrisca este de fapt o planta ierboasa ce apartine familiei Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba si stevia.
Desi la noi este mai putin folosita are o valoare foarte mare din punct de vedere alimentar dar si terapeutic. Datorita compozitiei sale pretioase, hrisca este inclusa in alcatuirea unor meniuri variate precum si in dietele multor boli precum: afectiuni cardio-vasculare in general, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, persoanelor cu edeme de diferite naturi, cu diabet zaharat si fragilitate vasculara, femeilor care manifesta sindromul ovarelor polichistice si combate hemoragiile.
In orice caz, nu cred ca avem nevoie de un motiv pentru o consuma atata timp cat natura ne-a oferit-o trebuie sa profitam de beneficiile ei.

Iata si reteta mea de hrisca:
Ingrediente:
- 500 ml supa de pui sau apa (eu am avut supa de pui)
- 400 ml sos cu rosii maruntite
- 5 tije de telina apio
- 4 catei de usturoi
- 2 morcovi
- 2 radacini de patrunjel
- 2 cepe
- 1 ardei gras rosu
- 1 vanata coapta 
- 1 lingura ulei de rapita
- jumatate de legatura de patrunjel
- jumatate de legatura de marar
- condimente uscate: sare roz himalayana, turmeric, piper, busuioc
- pentru servire: ceapa verde.
Pentru hrisca:
- 600 ml apa 
- 200 g hrisca
- sare roz himalayana.
Mod de preparare:
Intr-o tigaie antiaderenta se incinge uleiul si se caleste ceapa pentru 1 minut dupa care se adauga restul legumelor (telina apio si ardeiul se taie cubulete, radacina de patrunjel si morcovii se dau prin razatoare). Se adauga supa de pui si se lasa sa fiarba totul timp de 30 de minute. Intre timp intr-un tuci se pune la fiert 600 ml de apa cu sare. Hrisca se spala de doua ori la fel ca si orezul apoi se pune in apa cand aceasta incepe sa fiarba. Se amesteca, apoi se acopera cu capac si se lasa la fiert aproximativ 20 de minute fara a se amesteca in acest timp. Dupa ce  au fiert legumele timp de 25 de minute, se adauga sosul de rosii, vanata coapta si tocata cu dosul cutitului, condimentele uscate, usturoiul maruntit si hrisca fiarta. Se lasa sa fiarba 6 minute amestecand din cand in cand sa nu se prinda apoi se da deoparte. Se serveste cu putina ceapa verde taiata cubulete si verdeata tocata marunt. Pentru a vedea pozele mai in detaliu apasati click pe ele ;). Pofta buna!


Comentarii