Reteta Tiramisu fara oua cu banane marinate in rom si lucuma
Pofta de tiramisu a venit! Dar parca ma saturasem de varianta cu oua mai ales dupa masa de Paste ce abia a trecut. Aveam cam toate ingredientele in afara de mascarpone si piscoturi. Dar nu a fost problema, s-a facut rost de ele imediat :D. Probabil multi dintre voi o sa va intrebati ce este lucuma, unul dintre ingredientele folosite la acest tiramisu. Nu stiu daca am mai zis, dar intreaga mea viata mi-au placut noutatile si merg pe principiul de a nu muri fara a incerca ceva nou ce ma tenteaza (dupa sotul meu, singurele lucruri ispititoare din viata asta sunt din domeniul culinar...deci "insula tentatiilor" nu este valabila pentru mine :)))). Tentatia depaseste imaginatia in bucatarieeeeE!

Pudra de lucuma este aroma preferata de inghetata a celor din Peru. Pudra de lucuma am achizitionat-o la promotie de pe vegis.ro la pretul de 40,55 lei 300 g. Gata cu palavrageala! Acum sa revenim la reteta de tiramisu:
Ingrediente:
- 500 g mascarpone (puteti inlocui jumatate din cantitatea de mascarpone cu crema de branza ca sa fie putin mai light)
- 400 g si 3 piscoturi (pentru tava mea dreptunghiulara cu capac atat au fost necesare)
- 300 g smantana pentru frisca
- 5 linguri rase de zahar brut de trestie (in cutia mea speciala pentru zaharul brut de trestie am adaugat printre si cateva pastai de vanilie fara miez pentru a-l aromatiza cu o adiere de vanilie)/xylitol
- 3 plicuri de ness simplu pentru insiroparea piscoturilor
- 3 - 4 banane
- 2 linguri si jumatate pudra de lucuma (nu este obligatorie, dar eu am folosit-o)/100 g ciocolata alba topita
- 2 lingurite cu esenta de rom Dr. Oetker sau 2 linguri cu rom
- 1 lingura cu sirop de artar Green Organics din poza de mai sus (daca nu aveti, atunci in locul lui mai adaugati la crema o lingura rasa de zahar brut de trestie)

- jumatate lingurita pudra de vanilie Dr. Bio (Mi se pare foarte convenabila ca pret - 13,90 lei 10 g spre deosebire de o pastaie de vanilie care costa 10 lei si o folosesti o singura data. Intr-adevar pudra aceasta este uscata spre deosebire de miezul proaspat scos din pastaie putin umed si cu o aroma mai concentrata. Insa aceasta pudra de vanilie se poate folosi atat in prajituri cat si la micul dejun in iaurt, lapte cu cereale sau smoothie)
Mod de preparare:
Prima data se face nessul pentru insiroparea piscoturilor: intr-un ibric se fierbe 400 ml de apa apoi se amesteca cu cele 3 pliculete de ness si se lasa la racit, acoperit cu capac. Bananele se taie felii, se stropesc cu esenta de rom si se lasa la marinat in frigider pana la asambalrea prajiturii.
Prepararea cremei: intr-un bol se adauga smantana, zaharul, pudra de vanilie si se bate cu mixerul pentru aproximativ 7 minute dupa care se adauga siropul de artar, Amaretto sau esenta de migdale, pudra de lucuma, mascarpone si se amesteca inca 5 minute cu mixerul.
Asamblarea: rapid se insiropeaza piscoturile in ness-ul racit, se pune un strat de crema, deasupra se pun bananele marinate in rom, inca un strat de piscoturi, iar la final se acopera cu restul de crema si se presara cacao din abundenta. Se da la frigider si se poate servi a 2-a zi sau daca nu aveti rabdare pana a 2-a zi (cum nici eu nu am avut :D) puteti sa furati startul dupa 4 ore. Desi sotul insista sa fac tiramisu clasic eu totusi m-am incapatanat sa fac varianta care o aveam in minte. Dar s-a meritat si nici lui nu i-a parut rau ;). Din punctul meu de vedere: fabulos! Un tiramisu usor si fresh de care nu te mai saturi. Data viitoare cred ca voi adauga mai multe banane si 3 linguri cu lapte de cocos/orez cu vanilie pentru a iesi crema mai aerata. La final am servit un cidru racoritor de mere cu capsuni Strongbow. Pentru a vedea pozele mai in detaliu apasati click pe poza. Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu