Bors cu perisoare de nuci, cartofi, ciuperci si sfecla rosie

Daaaaaa! Inca o portie va rog, si inca una, si inca una...daca mai pot ;))). Merge perfect vara deoarece este foarte racoritor, curativ, plin de vitamine si extrem de delicios. Dar pana nu incercati ma puteti contrazice :D...
Nu stiu de ce dar in ultimul timp persoanele noi cu care intru in contact ma catalogheaza ca fiind vegetariana/raw vegan doar pentru ca ma surprind mancand nuci, seminte, fructe uscate, pe post de gustare. A fi raw vegan inseamna sa consumi exclusiv alimente crude si neprocesate termic iar a fi vegetarian la fel inseamna o alimentatie bazata pe fructe si legume, fara carne, multeee reguli si restrictii. A fi vegetarian nu inseamna doar sa nu consumi carne, inseamna mai mult decat atat.
 Dar nu, nu sunt nici vegetariana, si nici nu am adoptat o alimentatie raw vegan chiar daca imi place sa consum batoane din nuci, seminte, fructe deshidratate si alte noutati culinare. Dar pana la urma asta inseamna diversitate.
Si trebuie sa mananc diversificat deoarece de mica am malabsorbtie si a renunta la o anumita grupa de alimente ar insemna si mai multe carente si probleme medicale. Asa ca mananc carne si de toate doar ca echilibrat si in momentul ales de mine, dar nu-mi interzic nimic din ce-mi doresc. In plus grupa mea sanguina este semi carnivora. Din ce am inteles cand am fost la control ultima data, ar fi bine sa tinem seama si de grupa sanguina atunci cand ne alimentam in caz contrar apar dezechilibrele si bolile (grupa 0 - carnivorii, grupa B - omnivorii, grupa AB - mixta, grupa A - vegetarienii).
La insistentele sotului, in ultimul timp am renuntat la comenzile si mancarea din restaurante. Si cred ca este un lucru bun, mai ales in privinta igienei si sigurantei. Daca se intampla o data pe luna nu e tragedie. Am avut ocazia sa lucrez intr-un restaurant si am observat cum multe persoane nu respecta multe reguli de igiena in ceea ce priveste manipularea produselor, depozitarea si servirea. Si de atunci mi-am pus multe semne de intrebare. Cel mai bine este sa ne gasim timp sa gatim acasa si doar acasa. Dar pana la urma fiecare alege ce face, eu nu judec alegerea nimanui dar nici nu-mi place sa-mi fie judecate alegerile. Punct.
Iata si ingredientele:
- 1,5 L bors
- 200 g tagliatelle cu ou
- 100 g radacina de telina
- 6 cartofi
- 6 ciuperci brune
- 3 cepe rosii
- 3 sfecle rosii de marime medie
- 3 linguri pasta de rosii
- 2 morcovi
- 2 legaturi de leustean
- 1 radacina de patrunjel
- 1 legatura de patrunjel
- jumatate de ardei gras verde
- jumatate de ardei gras rosu
- jumatate de ardei gras galben.
Pentru perisoare:
- 250 g miez de nuca macinat in blender
- 4 catei de usturoi
- 3 linguri de gris
- 1 legatura de marar
- 1 ou
-condimente uscate: sare de mare, cimbru, turmeric, piper.
Mod de preparare:
Se spala bine legumele, se curata si apoi se taie cubulete (radacinoasele) in schimb ciupercile se taie felii. Intr-o oala se pun toate radacinoasele impreuna cu 2,5 litri de apa si se lasa la fiert timp de 20 de minute dupa care se adauga ceapa, ardeii si ciupercile. Cat timp fierb si restul legumelor (aprox.15 min.), se prepara perisoarele de nuci: se amesteca miezul de nuca maruntit cu oul batut, usturoiul pisat, mararul tocat marut, condimentele uscate si grisul. Se inmoaie mainile in apa si se formeaza perisoarele. Dupa ce au fiert legumele, se adauga borsul incalzit separat, pastele, sare dupa gust si perisoarele. Se mai lasa la fiert timp de 10 minute dupa care se da deoparte. iar dupa 3 ore se adauga si verdeata tocata marunt (eu nu obisnuiesc sa fierb si verdeata asa ca pentru un plus de prospetime o adaug abia dupa ce s-a mai racit mancarea). Dupa cum veti observa in poze, perisoarele au furat putin si din culoarea sfeclei rosii. Borsul se serveste rece/cald cu sau fara smantana si numaidecat cu ardei iute care sa gadile papilele gustative. Este un deliciu suprem (pentru a vedea pozele in detaliu apasati pe ele). Pofta buna!

Comentarii