Cu toate ca face parte din categoria fructelor de mare cu un continut scazut de mercur, deci este sanatos, majoritatea persoanelor evita sa consume calamar. Trebuie sa stiti ca acesta contine o multime de vitamine si minerale, este o sursa importanta de proteine care mentin sanatatea masei musculare. Daca aveti probleme cu anemia, cantitatea impresionanta de cupru pe care o contine calamarul, ajuta la asimilarea fierului in organism si previne anemia (din cauza ca nu asimilez bine nutrientii din mancare, mereu am anemie feripriva si trebuie sa iau suplimente de fier si cupru sau dupa terminarea tratamentului incerc sa consum alimente bogate in fier si cupru).
De obicei calmarul/calamarul pane care se gaseste in comert trebuie prajit in mult ulei, pe langa asta este foarte sarat iar in mix-ul de ingrediente contine si multe chimicale (desi multi contesta corectitudinea cuvantului "calamar" este si aceasta forma acceptata in aceeasi masura ca si cuvantul "calmar"). Daca sunteti fan al calamarului pane sau daca aveti un nivel crescut al colesterolului, atunci varianta preparata acasa si la cuptor va fi cea mai buna optiune.
Ingrediente:
- 450 g calamar feliat congelat sau puteti cumpara si proaspat (300 g).
Pentru pane:
- 200 ml bere/lapte vegetal
- 150 g faina
- 1 ou
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingura zeama de lamaie
- sare.
Ne mai trebuie:
- 150 g pesmet amestecat cu pudra de usturoi si boia de ardei dulce
- cateva linguri de faina amestecata cu putina sare (pentru a tavali inele de calamar prin ea).
Pentru sos:
- 3 catei de usturoi
- 1 avocado bine copt
- 1 lingura de mustar
- 1 lingura de smantana
- piper
- cimbru
- patrunjel.
Mod de preparare:
Daca calamarul este congelat, se decongeleaza si se scurge de apa.
Dupa care, intr-un bol se bate oul, se adauga 150 g faina, praful de copt stins in zeama de lamaie, sare si treptat se adauga berea pana cand obtinem o compozitie de clatite putin mai groasa.
Trebuie neaparat sa avem o tava plata sau in cel mai rau caz se foloseste grill-ul de la cuptor. Indiferent de varianta aleasa, se pune deasupra o folie de copt din silicon.
Se tavalesc inele de calamari prin faina, apoi cu o furculita se scufunda in compozitia de clatite, apoi prin pesmetul aromat si din nou prin compozitia de clatite. Aceasta procedura este putin mai murdaricioasa dar daca doriti sa obtineti un pane mai gros, acesti pasi sunt necesari. Rand pe rand calamarii imbracati in compozitie se aseaza in tava pe care am fus folie de copt de silicon. Dupa ce am terminat acest pas, se baga in congelator pentru 30 de minute. Dupa 30 de minute se scot din congelator si se baga direct in cuptorul preincalzit la o temperatura de 210°C timp de 20 de minute, sau daca nu aveti cuptor electric ci cu gaz atunci se lasa pana inelele de calamar au o culoare usor aramie.
Se tavalesc inele de calamari prin faina, apoi cu o furculita se scufunda in compozitia de clatite, apoi prin pesmetul aromat si din nou prin compozitia de clatite. Aceasta procedura este putin mai murdaricioasa dar daca doriti sa obtineti un pane mai gros, acesti pasi sunt necesari. Rand pe rand calamarii imbracati in compozitie se aseaza in tava pe care am fus folie de copt de silicon. Dupa ce am terminat acest pas, se baga in congelator pentru 30 de minute. Dupa 30 de minute se scot din congelator si se baga direct in cuptorul preincalzit la o temperatura de 210°C timp de 20 de minute, sau daca nu aveti cuptor electric ci cu gaz atunci se lasa pana inelele de calamar au o culoare usor aramie.
Pentru prepararea sosului, se paseaza avocado cu furculita apoi se amesteca cu restul ingredientelor si se lasa la rece pana este gata calamarul pane.
Cand s-au copt frumos, se lasa la racit apoi se servesc cu sosul de avocado cat sunt calzi.
Daca va tenteaza calamarul umplut atunci va recomand urmatoarea reteta: Calamar umplut cu garnitura de spanac, ciuperci si crutoane.
Daca va tenteaza calamarul umplut atunci va recomand urmatoarea reteta: Calamar umplut cu garnitura de spanac, ciuperci si crutoane.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu