Caracatita picanta cu garnitura de orez

Chiar daca la prima vedere pare descurajanta, caracatita gatita corect devine uimitor de delicata si savuroasa.
Indiferent ca sunt preparate la gratar sau fierte, tentaculele sunt incredibil de delicioase si pot fi servite intr-o multitudine de moduri.
In istoria bucatariei italiene se spune ca la fierberea caracatitei trebuie adaugate cateva dopuri de pluta, pentru a ajuta ca aceasta sa devina mai moale. Insa s-au facut multe teste si nu s-a dovedit a fi un truc bun, doar o poveste.
Sa trecem la treaba!

Ingrediente:
- 230 g tentacule de caracatita (eu am cumparat unul singur ce avea aceasta greutate, insa sunt bune si tentaculele de la caracatite mai mici)
- 100 g pasta de rosii
- 6 catei de usturoi
- 2 fire de ceapa verde
- 2 rosii
- 2 frunze de dafin
- 1 lingura ulei de susan
- 1 ceapa galbena mica
- 1 legatura mica de patrunjel
- 1 lingura si jumatate suc de lamaie
- 1 lingura si jumatate sos de soia
- 1 lingurita fulgi de chili
- 1 lingurita boia de ardei
- mirodenii: sare, piper alb, oregano
- pentru servire: orez alb fiert.
Mod de preparare:
Pasul 1: intr-o oala mai mica se pune piciorul de caracatita acoperit cu apa, frunzele de dafin, un praf de sare si se lasa sa fiarba la foc mic, timp de 25 de minute (oala trebuie sa fie acoperita cu capac in tot acest timp). Cand a expirat timpul, se scoate din apa fierbinte, se trece printr-un jet de apa rece, apoi se feliaza - au iesit cam 16 feliute fara varful tentaculei (pentru ca imi era pofta, l-am pastrat sa-l gatesc intr-o tigaie grill).
Pasul 2: se taie cubulete ceapa galbena, ceapa verde si rosiile, iar usturoiul se marunteste cu presa.
Pasul 3: se incinge uleiul de susan intr-o tigaie antiaderenta, se pun feliile de caracatita, se prajesc 5 minute pe o parte si 5 minute pe cealalta parte, dupa care se adauga ceapa galbena, rosiile taiate cubulete si se acopera cu capac pentru 5 minute. Se adauga pasta de rosii impreuna cu jumatate de ceasca de apa, usturoiul maruntit, ceapa verde, sosul de soia, fulgii de chili, boiaua de ardei, mirodeniile si sucul de lamaie. Se fierbe inca 5 minute. Apoi este gata de servire.
Caracatita in sos de rosii picant se serveste cu orez fiert si patrunjel. 
Pofta buna!



Comentarii