Friganele cu piept de pui si crema de avocado

Nu ai cum sa uiti acel moment, cand in toata casa mirosea a friganele. Un miros care ne duce inapoi in perioada copilariei. 
Uitandu-ma printre pozele de anul trecut am gasit si cateva poze cu aceste friganele, care in acea perioada imi serveau drept cina. Nu stiu de ce nu am scris reteta atunci, dar o scriu acum - de fapt mi-am amintit, a fost anul in care am lipsit de pe blog :(.
Pentru friganele, cea mai buna paine este cea invechita (de o zi, doua, trei...nici prea mult) deoarece va absorbi mai bine mixul cu oua. 
In Franta, friganelele au denumirea de "french toast/pain perdu" - paine pierduta ;))). 
Friganelele sunt perfecte pentru un mic dejun delicios, in weekend-uri sau in orice zi doriti.
Reteta de astazi este o alternativa delicioasa la versiunea dulce, usor de facut si necesita ingrediente pe care le avem de obicei la indemana.
Ingrediente (pentru 2 persoane):
- 180 g piept de pui/4 felii de sunca (in pozele de mai jos veti regasi atat versiunea cu pui cat si cea cu sunca)
- 20 g unt
- 4 felii de paine
- 4 felii de branza cheddar/alt tip de branza maturata
- 2 linguri cu crema de branza (cate una la o portie)
- 2 oua
- 2 linguri cu lapte de ovaz/de care aveti
- mirodenii pentru pui: sare, piper, cumin, scortisoara, boia de ardei dulce, oregano si o lingurita cu ulei de masline.
- mirodenii pentru friganele: un praf de sare, o lingurita cu seminte de susan, piper, cimbru.
Pentru sos (se amesteca ingredientele de mai jos):
- jumatate de avocado copt pasat cu fruculita
- 1 lingurita seminte de susan usor prajite
- 1 lingurita cu mustar
- 2 catei de usturoi maruntiti cu presa.
Pentru servire:
- frunze de: kale, spanac, sfecla sau varza alba taiata fasii
- masline verzi
- rosii cherry
- castravete
- optional: ceapa, alune si fructe uscate.

Mod de preparare:
1. Pieptul de pui se spala, se taie felii, se amesteca cu mirodeniile si uleiul de masline. Se lasa la marinat 10 minute in frigider.
2. O tava se tapeteaza cu hartie de copt, se aseaza feliile de pui si se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 25 de minute.
3. Intr-un bol se bat ouale impreuna cu laptele de migdale si mirodeniile. 
4. Rand pe rand se inmoaie feliile de paine in acest amestec dupa care se prajesc pe o parte intr-o tigaie incinsa unsa cu putin unt. Cand se intorc pe cealalta parte se aseaza cate o felie de branza cheddar deasupra si se lasa in tigaie pana se topeste usor. Se dau deoparte si se procedeaza la fel si cu celelalte doua, doar ca branza nu trebuie sa fie topita complet ca in cazul primelor ci usor topita cat sa se desprinda usor de pe friganea.
5. Friganelele cu branza topita se ung cu  sos de avocado, se aseaza un strat de salata/varza alba, deasupra ei se aseaza branza usor topita, 2 felii de pui/sunca, din nou un strat de salata si deasupra se pune o felie de friganea unsa cu crema de branza.
Pentru un plus de prospetime, recomand servirea friganelelor alaturi de rosii cherry, cateva felii de castravete si masline verzi simple sau umplute cu ardei.
Nefiind imbibate in multa grasime, sunt usoare, delicioase si sanatoase.
Poate fi cel mai delicios mic dejun, pranz sau cina. Insa pentru mine a fost cina mea o lunga perioada de timp si tot nu ma saturam de ele. Cand nu foloseam sunca de pui, faceam piept de pui la cuptor pentru 3 zile, si tot ce trebuia sa fac era sa prajesc friganelele si sa fac sosul de avocado.Yummy!
Savurati cu placere!

Comentarii