Taitei din fasole mung cu creveti picanti, bame si chipsuri Nori


Mancam pentru ca ne este foame, mancam pentru a avea energie, insa majoritatea deciziilor noastre alimentare provin din forte ascunse. Ce mai, mancarea este o mare placere in viata noastra.
Reteta de astazi contine taitei din fasole mung, este simpla, sanatoasa si gustoasa. Vermicelli din fasole mung mai sunt numiti taitei din sticla sau celofan, deoarece devin aproape transparenti atunci cand sunt gatiti. Contin 85% fasole mung verzi si 15% apa. Desi nu sunt o sursa impresionanta de nutrienti, ofera o doza buna de cateva, precum si cantitati mici de alte cateva ;)).
De exemplu: fier, zinc si colina - o vitamina hidrosolubila mai putin cunoscuta dar care impiedica depunerea colesterolului si contribuie la eliminarea substantelor toxice din organism. 
Am mai incercat o singura data acest tip de taitei, acum ar fi a 2-a oara. Si atunci dar si acum m-am tot intrebat de ce nu gatesc mai des cu acest tip de fidea. Sunt atat de deliciosi, usor de gatit si de mancat, merg inclusi intr-o varietate de retete. Perfecti pentru acele zile cand suntem semi-lenesi sa gatim ;))...ca daca suntem prea lenesi nu mai gatim nimic si facem comanda.
Zilele trecute am facut o rulada de cartofi cu bame, si pentru ca mi-au mai ramas am zis sa le includ si in reteta de astazi. S-au incadrat mai mult decat perfect. Nu stiu cum se face, dar cand m-am uitat prin frigider + congelator, parea ca nu am nimic de mancare, dar cu toate ingredientele adunate de prin colturile frigiderului, a iesit ceva de zici ca a trebuit sa fac o multime de cumparaturi. Asa nimic nu se strica, nu se arunca, totul se consuma si se economiseste in acelasi timp.
Ingrediente:

- 300 g vermicelli din fasole mung (se gasesc online sau in magazinele Dm)
- 200 ml sos Oyster (sos de stridii)
- 230 g bame
- 150 g creveti
- 150 ml rosii maruntite in sos
- 6 ardei mici de diferite culori
- 4 catei de usturoi
- 2 linguri cu sos de soia
- 1 ceapa rosie
- 1 morcov mic
- 1 lingurita cu fulgi de chili
- ulei de susan
- sare dupa gust.
Pentru servire (optional) - chipsuri Nori:
- alge Nori
- 1 lingura si jumatate cu ulei de susan
- 1 lingurita cu sos de soia
- 1 lingurita cu pudra de usturoi
- un varf de cutit de piper alb.
Mod de preparare:
1. Intr-un bol se amesteca crevetii cu sosul Oyster, sosul de soia, rosiile maruntite in sos, usturoiul maruntit cu presa si fulgii de chili. Se lasa la marinat in frigider pana la intrebuintare.
2. Se pune la fiert o oala cu apa si sare. Cand incepe sa clocoteasca se da deoparte si se pun taitetii din fasole mung. Se lasa la inmuiat 10 minute. Dupa care se scot din apa si se dau printr-un jet de apa rece.
3. Intr-o tigaie se incinge o lingurita cu ulei de susan si se soteaza fasiile de ardei si morcov timp de 4 minute. 
4. Se pune pe foc o olcica umpluta pe jumatate cu apa. Cand incepe sa clocoteasca se adauga jumatate de lingurita cu sare si bamele. Se fierb 10 minute, apoi se scot din apa.
5. Se incinge 1 lingura cu ulei de susan, se soteaza ceapa rosie taiata cubulete timp de 2 minute, apoi se adauga marinata cu creveti. Se lasa sa fiarba 4 minute.
6. Nori chips: se amesteca uleiul de susan cu sosul de soia, piperul si pudra de usturoi. Se tapeteaza o tava intinsa cu foile Nori taiate fasii si cu ajutorul unei pensule, se ung una cate una cu sosul preparat. Se baga in cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 4 minute, pana devin crocante.
5. Asamblarea: intr-o oala sau tigaie mai mare se amesteca pastele cu sosul fierbinte de creveti, legumele sote si bamele.

Acesti taitei sunt o deliciosenie si merg perfect cu chipsurile Nori, care sunt uimitoare.
Pofta buna!

Comentarii