Waffle cu mere si crema de vanilie fara zahar/fara gluten

In opinia mea, aceasta este cea mai buna reteta de vafe! Este usor de facut si vafele se coc perfect de fiecare data. Aromele sunt perfect echilibrate (nu prea dulci), iar textura este punctul forte: moale si pufoase in interior, cu un exterior putin crocant.
Pot fi servite la micul dejun sau desert. Am facut un teanc de vafe fierbinti, de culoare maro - aurii, extrem de aromate, delicioase si sanatoase. Inlocuind ouale din compozitie cu fulgi de drojdie inactiva veti obtine un desert 100% de post. Eu folosisem ultimii fulgi de drojdie la alta reteta si am ramas fara pentru aceasta, asadar am folosit ce aveam adica oua. ;))
Pentru a completa aceste vafe, am facut o crema de vanilie de post, bogata si cremoasa, care poate fi utilizata in multe tipuri de desert. Este usor de facut si are un gust minunat. Crema de vanilie este fina si preparata din ingrediente simple. Este umplutura perfecta pentru vafele cu mere.

Ingrediente:
- 150 g faina de orez
- 50 g faina de malai P.A.N/malai super fin
- 50 ml lapte de orez
- 30 ml ulei de susan
- 3 oua/pentru varianta de post puteti folosi 2 linguri cu drojdie inactiva (in acest caz o sa folosim 100 ml lapte de orez in loc de 50 ml)
- 3 linguri cu xylitol
- 2 mere rosii de tara (bot de iepure)
- 1 lingurita cu praf de copt
- 1 lingurita cu coaja de portocale ecologice (in kaufland la raionul cu produse bio veti gasi aceste pliculete cu coaja de portocale)
- 1 lingurita cu extract de vanilie
- 1 lingura cu cidru de mere
- jumatate de lingurita cu scortisoara
- un praf de sare
- pentru decor: chipsuri de ciocolata neagra si bilute multicolore.

Pentru crema de vanilie:
- 400 ml lapte de cocos/migdale
- 2 linguri rase cu amidon din cartofi
- 2 linguri cu xylitol
- miezul de la o pastaie de vanilie
- jumatate de lingurita de curcuma.

Mod de preparare:
1. Intr-un bol se  mixeaza ouale/drojdia inactiva cu extractul de vanilie, untul topit/uleiul si laptele de orez. Dupa care se adauga faina de orez, faina de malai, xylitolul, merele date prin razatoarea mica, coaja de portocala, scortisoara, sarea si praful de copt stins cu cidrul de mere. Se mixeaz apana se omogenizeaza compozitia.
2. Se pune umplutura in formele de waffle, deasupra se presara chipsuri de ciocolata neagra, bilutele multicolore si se baga in cuptorul preincalzit timp de 20 de minute.
3. Intre timp se prepara crema de vanilie: intr-o cratita se amesteca amidonul cu laptele de cocos, xylitolul, miezul de la pastaia de vanilie si curcuma. Se lasa la foc mic si se amesteca din cand in cand pana se ingroasa. Cand este gata, se da deoparte la racit.
Waffle se umple cu crema de vanilie, se lasa in frigider timp de o ora dupa care se pot infuleca.
Pofta dulce!

Comentarii