Papanasi fierti cu branza imbracati in migdale, dulceata de afine si cirese amaretto

Papanasi fierti cu branza de vaci imbracati in migdale - deliciosi si plini de savoare, cine nu pofteste la ei?
Papanasii fierti nu sunt desertul copilariei mele, insa cei prajiti, da. Si nu sub forma de inel cu mot ci sub forma rotunda ca o turta cat podul palmei. Nu stiu de unde provine forma de inel cu mot, insa arata interesant.
Papanasii sunt usor de preparat si foarte apreciati de cei aflati la masa.
Am preluat principiile retetei clasice insa pe ici colo am schimbat cate ceva pentru a o transforma intr-un desert sanatos, fara zahar si fara faina de grau/gris. Se pot prepara in cate feluri doriti.
 Lasati-va purtati de valul imaginatiei si totul va capata sens in farfurie.
Reteta traditionala contine si gris iar papanasii se prajesc in mult ulei. La acest lucru am renuntat de mai bine de 11 ani. Nu mai prajesc nimic in baie de ulei, nu ca inainte as fi facut-o foarte des, insa in privinta papanasilor era un lucru necesar conform retetei originale. Cand eram mai mica si ma punea mama sa prajesc papanasii, mereu ramaneam uimita de cat ulei era nevoie. Cu toate ca ii puneam pe un servetel din hartie sa absoarba excesul cu siguranta o cantitate buna era ingerata de catre noi cu buna stiinta.
 Dar pe parcurs mi-am dat seama ca putem adapta retetele conform nevoilor si gusturilor noastre, fara a renunta la preparatele mult ravnite.
Bineinteles ca daca nu exista dorinta nu va exista nici schimbare ;).

Ingrediente:
- 250 g branza de vaci
- 100 g faina de orez
- 60 g xylitol/zahar din flori de cocos
- 1 ou
- 1 lingura cu coaja rasa de lamaie Biovegan (de la Kaufland)
- 1 lingurita cu coaja de portocala Biovegan (de la Kaufland)
- 1 lingurita cu extract de vanilie
- jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu
- un praf de sare.

Pentru servire:
- 100 g migdale blansate macinate
- 100 g dulceata de afine fara zahar Dacia Plant (dulce-acrisoara)
- 50 ml smantana de cocos
- 2 linguri cu xylitol
- cirese Amaretto (preferatele mele) si cirese rosii confiate.
Mod de preparare:

1. Intr-un bol se amesteca branza cu xylitolul, sarea, faina de orez, bicarbonatul de sodiu, coaja de lamaie, coaja de portocale, extractul de vanilie iar la final se adauga oul. Se baga in frigider pentru 20 de minute.
2. Intre timp se pune apa la fiert cu putina sare intr-o oala adanca.
3. Intr-o farfurie se amesteca migdalele macinate cu xylitolul.
4. Cand apa incepe sa fiarba se scoate compozitia cu branza din frigider, se formeaza cate o bila, se da prin faina de orez si se aseaza pe un platou presarat cu faina de orez/naut. In mijocul fiecarei bile se face cate o gaura cu ajutorul masurii din plastic de 1 ml sau cu coada unei linguri de lemn.
5. Cand apa incepe sa clocoteasca se da focul la mic si se pun 9 - 10 papanasi, unul cate unul cu ajutorul unei ustensile unsa cu putin ulei, iar cand se ridica la suprafata se acopera cu capac si se lasa sa fiarba la foc mic inca 3 - 4 minute (nu mai mult).
6. Se scot papanasii fierti cu o lingura/spumiera si se aseaza pe o tava cu gauri (pentru pizza) ca sa se scurga surplusul de apa. Se lasa la racit timp de 5 minute.
Dupa care se imbraca cu migdalele macinate, se pune cate un mot de smantana de cocos, dulceata de afine iar in varf se pune cate o cireasa (am folosit atat cirese amaretto cat si rosii; cele rosii arata bine insa amaretto sunt dementiale, au un gust aparte...imi aduc aminte de tortul meu preferat cu ciocolata si cirese amaretto).
Pofta dulce!


Comentarii