Prajitura cu chia si ciocolata


Reteta este ca de obicei una simpla, cremoasa, usoara, plina de arome si super delicioasa. In timp ce o savurezi gandurile zboara in multe locuri, pana s-a terminat si trebuie sa revii la realitate. Pentru mine acest decor este cel mai bun, mai ales ca tot in gura la mestecat ajunge :))), frisca simpla nu imi place la vedere, de asemenea restul artificiilor artificiale. Vorba multa saracia omului, asadar sa trec la treaba cu descrierea ingredientelor si modul de preparare.
Ingrediente:

Pentru blat:
- 50 g unt topit
- 4 albusuri
- 3 linguri cu seminte de chia
- 2 linguri cu xylitol
- 2 linguri cu faina
- 1 lingura cu coaja de portocala (eu am ales varianta uscata de la Biovegan din Kaufland)
- 1 lingurita cu extract de vanilie
- un praf de sare.
Pentru crema alba:
- 250 g branza fina de vaca/mascarpone
- 125 g ciocolata alba
- 4 galbenusuri
- 1 pliculet intaritor pentru creme de la Biovegan.
Pentru crema de ciocolata:
- 85 g ciocolata cu lapte
- 2 linguri cu smantana.
Pentru decor:
- bucati de ciocolata si alune
- fructe la alegere (de preferat din gama fructelor de padure).
Mod de preparare:

1. Intr-un bol se bat albusurile spuma cu un praf de sare, dupa care se adauga xylitolul, coaja de portocala, extractul de vanilie si untul topit. Se mai amesteca cateva secunde apoi se adauga pe rand lingurile cu faina iar la final semintele de chia.
2. Se tapeteaza o tava rotunda cu hartie de copt, se toarna compozitia si se baga tava in cuptorul preincalzit pentru 12 minute.
3. Intre timp se prepara crema cu ciocolata alba: pe baie de abur se gatesc galbenusurile amestecand continuu timp de 5 minute. Cand este gata se da deoparte si se amesteca cu ciocolata alba topita (pe baie de aburi sau in microunde), branza fina si intaritorul pentru crema. Se amesteca cu mixrul pana se obtine consistenta dorita.
4. Pentru crema de ciocolata cu lapte, procesul este mult mai simplu: se topeste ciocolata pe baie de aburi/microunde si se amesteca cu smantana.
5. Pentru asamblare se foloseste tava in care s-a copt blatul: se tapeteaza cu folie de plastic, se pune crema de ciocolata cu lapte si se lasa in frigider pentru 10 minute. Dupa 10 minute se scoate si se toarna crema alba. Se distribuie usor spre margini dar nu chiar pana in capat. Deasupra se pune blatul de chia. Se acopera cu folie si se lasa in frigider pana a 2a zi.

Pentru servire: se rastoarna prajitura pe o farfurie/platou si se orneaza cu bucati de ciocolata, alune si fructe.
Un desert nutritiv, bucatica cu bucatica, fara vreo urma de vinovatie.
P.S: Poate nu a iesit perfect, dar nefiind acasa, in bucataria mea plina cu ustensile, am incercat sa improvizez. M-am gandit ca trebuie sa fac fata daca pe timpuri bunicile noastre reuseau sa faca fel de fel de bunatati fara atatea ustensile de care ne bucuram noi astazi.
Pofta dulce!





Comentarii