Prajitura fara zahar cu mac si budinca de ciocolata cu portocale

Cautati retete de budinca? Bine ati venit!
Este timpul ca budinca de casa sa primeasca atentia pe care o merita. Trebuie sa fie cel mai subestimat desert. Insa nu este cazul retetei de astazi, care va scoate budinca din anonimat. 
De multe ori cand aud cuvantul "budinca" intr-un desert, fug. Probabil cand eram mai mica am acceptat din cand in cand sa mai gatesc cu acele prafuri pline cu amidon, coloranti si arome care intr-un final se transformau in budinca/crema, insa au fost doar cateva cazuri izolate in faza de experimentare. De la acele faze de experimentare mi-am dat seama ca nu vreau sa mai mananc vreodata budinca din prafuri cu ingrediente ale caror nume abia le pot retine. 
Unul dintre lucrurile fabuloase care imi place la budinca de casa este versatilitatea sa. 
Ei bine budinca de astazi contine doar ingrediente sigure pe care le cunosc si le folosesc destul de des in bucataria mea.
La budinca de ciocolata am asortat si un strat subtire de blat cu mac. Daca doriti sa o serviti doar in forma cremoasa atunci renuntati la blat.  O puteti savura simpla sau cu fructe de padure, frisca din smantana, fursescuri sau banane feliate. Astfel va veti bucura si mai mult de o budinca matasoasa, neteda, bogata si chiar calmanta. Pur si simplu se topeste in gura. Budinca are o aroma profunda de ciocolata insa fara a fi prea dulce. Aveti nevoie de doar cateva ingrediente pentru a prepara acest desert. Aaaa si de o lingura pentru a o manca ;). Haideti sa trecem la treaba!
Info: eu am folosit galbenusurile in crema deoarece am folosit albusurile la blatul cu mac si nu am vrut sa risipesc nimic. Daca nu faceti blatul cu mac, puteti renunta lejer la galbenusurile din crema, nu vor afecta rezultatul final ;). Cu ocazia asta budinca va deveni un desert de post.
Ingrediente:
Pentru budinca:
- 120 g ciocolata neindulcita cu 100% cacao
- 50 g xylitol cu monk fruit/80 g xylitol simplu
- 6 linguri cu smantana de cocos
- 3 galbenusuri 
- 2 linguri cu apa
- 1 lingurita si jumatate cu espresso
- 1 lingurita cu extract de cafea
- jumatate de lingurita cu agar-agar.
Pentru blat: 
- 60 g mac
- 50 g xylitol cu monk fruit/simplu
- 3 albusuri
- 3 linguri cu smantana de cocos
- 3 linguri cu unt topit/ulei de cocos
- 3 linguri cu faina
- 1 lingura cu coaja rasa de portocala (de la Biovegan)
- 1 lingurita cu extract de portocala
- jumatate de lingurita cu extract pur de vanilie
- un praf de sare.
Info: monk fruit este incredibil de dulce (de 200 de ori mai dulce decat zaharul), nu creste nivelul de zahar din sange (are indecele glicemic zero) si are putine calorii sau deloc in forma sa pura. In plus nu are reactii adverse si poate fi folosit in siguranta de catre persoanele cu diabet. Contine antioxidanti, are proprietati antiinflamatorii, sustine sistemul imunitar, tractul digestiv, glandele endocrine si sistemul respirator.
Desi este un produs sigur, moderatia este esentiala.
Mod de preparare:
1. Mai intai se prepara compozitia pentru blat: se bat albusurile spuma dupa care se adauga xylitolul. Se amesteca cu mixerul timp de 1 minut apoi se adauga faina, coaja de portocala, extractul de portocala si vanilie. Se amesteca usor cu o spatula pana se incorporeaza toate ingredientele iar la final se adauga smantana de cocos si untul topit.
2. Se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt o tava rotunda. Se toarna compozitia si se baga in cuptorul preincalzit timp de 15 minute. Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit.
3. Budinca de ciocolata: Intr-o tigaie/vas se pune ciocolata impreuna cu smantana, espresso, xylitolul si extractul de cafea. Se pune pe foc iar cand incepe sa fiarba se adauga mixul de agar-agar si apa. Se amesteca incontinuu timp de 3 minute. Se da deoparte, se lasa 1 minut dupa care se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand continuu cu un tel.
4. Se toarna budinca peste blat si se lasa in frigider pana la servire. Neavand o tava cu pereti detasabili am ales sa tapetez tava cu folie de plastic pentru a scoate prajitura mai usor. Se orneaza dupa preferinte. Eu am avut la indemana seminte de floarea soarelui imbracate in ciocolata si turnulete de ciocolata cu capsuni (astea au fost mai mult un bonus). Pentru o zi aniversara, puteti orna prajitura cu frisca de casa, cu bucati de ciocolata si fructe. Avand in vedere ca aceasta contine espresso si extract de cafea, nu este o prajitura indicata pentru copii. Daca doriti sa transformati prajitura intr-un desert potrivit si pentru copii, pur si simplu puteti scoate cafeaua din lista ingredientelor. 
Pofta dulce!
P.S: in curand - trufe cu maca, invelite in ciocolata alba si fructul dragonului. Stati pe aproape ;)!

Comentarii