Prajitura cu blat de cacao si crema de capsuni

Avand in vedere situatia actuala din aproape toata lumea, este momentul perfect pentru a face tot ceea ce ne doream dar nu reuseam. Nu mai avem nicio scuza. Acum putem avea mai mult timp pentru noi, timp pentru a petrece momente frumoase alaturi de cel de langa noi si nu in ultimul rand timp pentru acele activitati pe care le-am lasat in urma. Timpul de stat in casa poate deveni motiv de frustrare pentru toata familia, dar daca asta este singura modalitate de a sta departe de imbolnavire, trebuie sa ne conformam. Sunt o multime de jocuri si activitati pentru a ne tine ocupati. Gatiti, cititi, urmariti un film, invatati ceva nou, jucati-va - transformati statul acasa in cea mai relaxanta activitate.
 Si pentru ca rutina are si ea un rost in viata noastra, pe langa celelalte activitati, nu am renuntat la gatit.
 Prajitura cu cacao si crema de capsuni este plina de arome dulci si proaspete. Este o reteta perfecta pentru aceasta perioada.
Mereu caut un motiv pentru a face o prajitura. Insa de aceasta data motivul a fost unul simplu: pofta de ceva dulce.
Cunoasteti pe cineva care nu iubeste combinatia de capsuni proaspete si blat de cacao? Eu nu. Aceasta prajitura este un mod minunat de a folosi capsuni in plus. Una dintre cele mai simple si delicioase prajituri pe care o veti face in aceasta perioada - aromata, cremoasa si pufoasa.
 Ingrediente:
 - 150 g xylitol
 - 100 g cacao
 - 100 g iaurt de cocos (puteti folosi si iaurt obisnuit)
 - 80 g unt
 - 60 g pudra de maca
 - 35 g unt de caju/migdale
 - 3 oua
 - 3 linguri cu faina
 - 1 lingurita rasa cu praf de copt
 - 1 lingurita cu extract de vanilie
 - un praf de sare.
 Pentru crema de capsuni:
 - 250 g capsuni
 - 200 g iaurt de cocos/iaurt obisnuit - spre bucuria mea, iaurtul de cocos/caju se gaseste cu usurinta si in magazinele online din Ro
 - 100 g ciocolata alba
 - 100 ml de apa
 - 50 g xylitol
 - 1 lingurita cu agar-agar + 2 linguri cu apa.
 Pentru stratul de sub crema (in reteta postata de astazi am folosit Heath milk chocolate toffee bits insa altadata am folosit amestecul de mai jos si a iesit chiar delicios) - optional:
 - 100 g migdale maruntite
 - 50 g ciocolata cu lapte maruntita (fara zahar)
 - 50 g unt obisnuit/de cocos topit la temperatura camerei
 - 2 linguri cu xylitol.
 Pentru decor (optional):
- fulgi de cocos cu ciocolata - aveam de gand sa ii folosesc dar am renuntat.
 Mod de preparare:
 1. Se incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si se pulverizeaza cu ulei o forma rotunda de tort.
 2. Se prepara blatul: intr-un castron se amesteca untul topit cu xylitolul apoi se incorporeaza untul de caju si extractul de vanilie. Se amesteca pana se obtine o pasta fina si omogena. Se adauga ouale batute separat si iaurtul. Se amesteca timp de 1 minut cu telul/mixerul dupa care se adauga ingredientele uscate: faina, cacaoa, sarea si praful de copt.
 3. Se toarna compozitia in tava si se coace timp de 25 de minute. Dupa coacere se pune un strat uniform din amestecul de migdale cu ciocolata si unt topit amestecat cu xylitol. Se lasa la racit pana la prepararea cremei.
 4. Pentru crema: se taie capsunile cubulete, se amesteca cu xylitolul, 100 ml de apa si se pune pe foc. Cand incepe sa fiarba se amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde, timp de 5 minute. Dupa 5 minute se adauga agar-agar amestecat cu cele doua linguri de apa. Se mai lasa sa fiarba timp de 3 minute apoi se da deoparte si se adauga cubuletele de ciocolata alba. Se amesteca pana se topeste, iar la final se adauga iaurtul.
 5. Asamblarea: peste stratul de migdale si ciocolata se toarna crema de capsuni. Se acopera cu folie de plastic si se baga in frigider pana la servire (minim 3 ore).
 Se portioneaza si se serveste!
 Pofta dulce!


P.S: Daca sunteti in pana de idei si nu stiti ce sa mai pregatiti in timpul saptamanii, mai jos va atasez un exemplu (pentru mine rasfatul culinar este dedicat zilelor de weekend):
- mic dejun: smoothie de fructe plus 1 iaurt cu paine prajita si seminte/ un bol cu 4 capsuni + 2 banane + 2x fructul pasiunii + 3 biscuiti fara zahar maruntiti + 1 ceai de menta
- gustare: caise si prune uscate fara zahar adaugat sau un desert usor la alegere
- inainte de pranz: un ceai verde
- pranz: supa crema de linte cu rosii + orez integral fiert separat + ciuperci facute pe grill
- cina: salata de piept de pui cu o felie de paine prajita (optional) - 200 g piept de pui la gratar/pui cu susan la cuptor cu 2 felii de telemea maruntita/1 lingura cu parmezan ras, jumatate de avocado,  o mana de mix pentru salata (spanac, rucola, salata verde, fasii de sfecla rosie), jumatate de ceapa rosie, jumatate de castravete, 8 rosii cherry, 4 ridichi rosii, 1 lingura cu seminte de susan prajite
- la o ora dupa cina: un ceai cu anason.

Comentarii