Ratatouille cu legume, mozzarella si umplutura de carnati


Ratatouille - Probabil stim cu totii celebrul film animat, dar ati incercat sa faceti aceasta reteta acasa? Daca v-a placut filmul, va va placea sa faceti aceasta reteta si in propria bucatarie. Reteta originala se face cu rosii feliate, dovlecei, vinete iar la final totul se acopera cu un sos rosu aromat si se coace pana cand legumele sunt fragede. Este foarte usor de facut si este unul dintre cele mai aromate si delicioase feluri de mancare. Versiunea mea a acestui fel de mancare franceza contine carne dar si mozzarella. Adevarul este ca nu fiecare ratatouille este facut la fel. In alte retete, pe langa legumele mai sus mentionate, mai sunt inclusi cartofi si ardei gras pe un pat de sos aromat de rosii si bechamel. In timp ce se gateste in cuptor, va umple intreaga bucatarie cu cea mai uimitoare aroma si, odata ce ati terminat de gatit, veti realiza ca are un gust fenomenal. Ratatouille va va face sa va indragostiti de bucuria de a gati. Prepararea retetei este ca o joaca. Pentru o cina reconfortanta cu legume si carne, aduceti ratatouille la masa.

Cu straturi colorate de legume proaspete, umplutura de carnati si sos de rosii cu usturoi, acest peparat este perfect pentru a incepe saptamana. Preparatul poate fi acompaniat de paste, quinoa sau orez fiert. Avand in vedere ca este un preparat cu mult sos, merg perfect impreuna. Sau serviti asa cum este cu o bucata de paine. Nu pot rezuma cat de mult imi place filmul Ratatouille. Dar mi-a placut de cand l-am vazut prima data, si il voi urmari oricand va mai fi ocazia. Filmul reda perfect pasiunea pentru mancare a micutului soricel Remy. Si despre cum a incercat sa isi invinga conditia pentru a isi indeplini visul. Aceasta reteta implica putin efort, dar rezultatul va fi pe masura asteptarilor. Combinatia de gusturi este senzationala! 

Ingrediente:

- 400 g umplutura de carnati (intr-o reteta am folosit doar de porc iar in alta am folosit 200 g umplutura de carnati din carne porc + 200 g  umplutura de carnati din carne de vita si oaie (13%) )

- 300 g sos Marinara/Napoletan

- 250 g mozzarella taiata felii

- 125 g bacon crud

- 3 rosii mari sau 4 medii

- 2 cepe rosii

- 1 vanata mare

- 1 dovlecel

- 1 zucchini

- condimente uscate: piper negru macinat, usturoi granulat

- optional: branza ementaler (pentru gratinare), felii de masline (se amesteca in sosul de rosii)

Mod de preparare:

1.  Se spala legumele, se curata unde e cazul, apoi se taie rondele subtiri.


2. Se scoate umplutura de carnati din mat, se amesteca bine in cazul in care se foloseste umplutura de carne mix si cu mana se formeaza chiftele aplatizate.

3. Sosul marinara se amesteca cu mirodeniile si se intinde pe fundul unui vas de sticla impreuna cu feliile de mozzarella. Deasupra se pregatesc randuri alternative formate din cate o felie de vanata, o felie de rosie, o felie de dovlecel, o felie de ceapa rosie, o chiftea aplatizata din carne indesata in felia de ceapa rosie si o felie de zucchini. Se procedeaza astfel pana la epuizarea ingredientelor. Daca va mai ramane ceapa o puteti presara deasupra impreuna cu baconul taiat cubulete - daca doriti sa le includeti in sosul marinara atunci le puteti praji inainte, daca nu, atunci le puteti pune crude deasupra straturilor. Se acopera totul cu o folie de aluminiu si se baga in cuptorul preincalzit timp de 45 de minute si fara folie inca 25 de minute la 210 grade (optional se poate presara si branza emmentaler rasa). Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa sa se imbine aromele mai bine timp de 25 de minute. Dupa care se poate servi ca atare sau cu paste, orez, piure de cartofi. Avand carne si branza in compozitie am decis sa servesc preparatul fara garnitura extra.


Savurati cu placere!

O deliciosenie! ;)

Comentarii