Taitei prajiti cu sos de ciuperci si carne de vitel

 


Carnea de vita poate fi dificil de gatit daca nu o pregatim din timp si nu o asezonam corect. Este o sursa excelenta de proteine, seleniu, zinc, fier si fosfor. De fapt, carnea de vita are cea mai mare cantitate de substante nutritive dintre toate alimentele bogate in proteine animale.

Pentru reteta de astazi am folosit vrabioara de manzat maturata 21 de zile. Aceasta provine de pe spate, in apropiere de pulpe. Acest muschi plat are o textura moale, grasa, o aroma intensa, este o carne moderat frageda, deci este recomandat sa fie gatita lent, la foc mic si asezonata din plin cu mirodenii. Daca doriti o carne foarte frageda si care se gateste rapid dar la temperaturi mari, atunci alegeti muschiul.

Aceasta reteta cu carne de vita este acompaniata de cel mai delicios sos cremos cu ciuperci. Simtiti-va liberi sa serviti cu orice fel de paste, orez sau chiar mamaliga. Este reteta perfecta pentru acele zile in care doriti un bol reconfortant cu carne si taitei. 

Pregatiti-va pentru o explozie delicioasa de nostalgie, pentru ca aceasta mancare retro va fi intotdeauna satisfacatoare si savuroasa. Asadar, data viitoare cand aveti nevoie de o masa rapida in timpul saptamanii preparati acest fel de mancare savuros si usor de preparat. Eu zic ca e cea mai buna mancare pe baza de carne de vita/vitel. Unii spun ca "cel mai/cea mai" a fost atat de des folosit pe internet si nu numai, incat aceasta exprimare a devenit goala de continut. Avand in vedere ca gustul nu se discuta "cel mai/cea mai" tine de papilele gustative ale fiecaruia dintre noi. Eu foarte rar spun ca ceva nu este bun. Pentru mine este foarte importanta igiena si prospetimea. Daca cineva ma convinge din aceste doua puncte de vedere, restul e simplu, trebuie doar sa gust si sa savurez ceea ce imi ofera. Daca eu prefer prajiturile cu multa crema si cineva imi ofera un chec, nu pot sa zic ca nu e bun doar pentru ca am eu alte preferinte, ci trebuie sa apreciez gustul, daca e proaspat sau nu. Pretentiile prea mari duc la risipa si asta imi displace total, mai ales cand altii mor de foame. 


Ingrediente:

- 500 g vrabioara de manzat Sirloin (pentru aceasta reteta am folosit 485 g) sau puteti folosi si resturi de friptura

- 500 g taitei proaspeti (spatzle)

- 500 ml apa plata

- 300 g smantana 20% grasime

- 8 ciuperci champignon

- 4 catei de usturoi

- 2 linguri cu sos Worcestershire

- 1 lingura cu sos de soia

- 1 ceapa rosie

- 1 legatura de patrunjel

- 1 lingura cu mustar boabe

- 1 lingura cu mustar simplu

- 1 lingura cu concentrat de vita (pulbere)

- jumatate de ardei rosu

- unt si ulei pentru prajire

- mirodenii pentru marinarea carnii: sare roz, turmeric, cumin, usturoi pulbere, ceapa pulbere, boia de ardei, piper negru, cimbru, rozmarin, maghiran, ienibahar, ghimbir macinat, cuisoare pulbere.

Info: deoarece concentratul de vita este destul de sarat, in afara de sarea adaugata peste carnea marinata, nu se mai adauga sare extra in timpul prepararii.

Mod de preparare:

1. Se scoate carnea de la rece cu o ora inainte de a o gati. Se curata de pielita/zgarci, se taie fasii subtiri dupa care se asezoneaza cu sarea si mirodeniile. Pentru ca este o carne fara grasime se adauga doua linguri cu ulei si sosul de soia. Se lasa la marinat la temperatura camerei pana la gatire.


2. Intre timp se prajesc taiteii intr-o tigaie incinsa cu putin unt. Se amesteca din cand in cand pentru a nu se arde. Se lasa pe foc pana se rumenesc. 

3. Se incinge o lingura cu ulei intr-o tigaie antiaderenta si se pune jumatate din cantitatea de carne si se prajesc rapid pe toate partile. Se rastoarna intr-un castron si se prajesc si restul fasiilor de carne. Se face in transe pentru ca daca ar fi pusa toata cantitatea odata s-ar forma lichid.

4. Se pregatesc legumele: se curata si se taie cubulete, iar usturoiul se marunteste cu presa.


5. Se incinge o tigaie antiaderenta, se adauga o lingurita cu unt si o lingura cu ulei. Cand s-a topit untul se adauga ceapa care se caleste timp de 2 minute. Se adauga ciupercile si se acopera cu capac timp de 4 minute. Dupa 4 minute se adauga usturoiul si ardeiul rosu. Separat intr-o olcica se pune la fiert apa plata. Se da deoparte si se amesteca cu concentratul de vita. Se pastreaza 100 ml de lichid iar restul se toarna peste legume. Cand incepe sa fiarba se amesteca smantana cu lichidul pastrat, mustarul boabe si mustarul simplu. Se toarna amestecul peste legume, se adauga fasiile din carne de vita si se amesteca pana se imbina toate ingredientele. Se da focul la mic spre mediu si se lasa sa fiarba pana se obtine un sos gros (in jur de 15 minute). Cand este gata se da deoparte si se amesteca cu taiteii prajiti. 

Daca nu doriti taitei prajiti, puteti alege ca si garnitura orez, mamaliga sau chiar broccoli preparat la aburi.

Savurati cu placere!


Comentarii