Supa Tom Yum picanta cu creveti, portobello si lapte de cocos

 


Daca nu ati incercat pana acum supa picanta si acrisoara cu creveti Tom Yum, zic ca niciodata nu este prea tarziu sa o preparati, mai ales ca mixul cu ingredientele esentiale, exista acum in mai toate magazinele alimentare mari. La noi nu se gaseste in stare proaspata galangal si frunze de Kaffir dar putem sa le inclocuim, doar ca gustul nu va mai fi la fel. In schimb, am observat ca in magazinele online pot fi achizitonate sub forma de pudra (galangal) si sub forma de pasta (frunzele de Kaffir). Pe langa faptul ca este cea mai faimoasa dintre toate supele thailandeze, Tom Yum ofera multe beneficii pentru sanatate datorita combinatiei sale puternice de ierburi si condimente. 

Aceasta supa are atat proprietati de stimulare a imunitatii cat si proprietati antiinflamatoare, fiind o optiune minunata pentru lupta impotriva racelii sau a bolilor de stomac. Desi inainte nu stiam despre aceste proprietati, am avut ocazia sa simt efectele benefice pe propria piele cand am fost nevoita sa stau in izolare la domiciliu deoarece iesisem pozitiva la testul covid dupa care au debutat rapid si alte simptome. Din a 3a zi de la debutul simptomelor am ramas fara miros complet timp de 2 saptamani, dar dupa ce am consumat aceasta supa 2 zile la rand, treptat acesta a inceput sa revina. In decurs de 2 luni mirosul si-a revenit aproape la capacitate de 100%, desi am probleme in continuare cu nasul infundat. Mama care ramasese fara miros inaintea mea nu a consumat nimic picant, si in prezent nu i-a revenit mirosul decat la o capacitate de 60 -70 %. Nu cred ca este o coincidenta faptul ca consumarea acestei supe picante mi-a trezit mirosul la viata. In plus nu am avut deloc probleme cu stomacul sau cu intestinele avand in vedere gradul ridicat de iutenie. Nu consider ca aceasta supa este un remediu universal pentru revenirea mirosului dupa covid, doar ca in cazul meu a functionat faptul ca am mancat ceva super picant. Acum sa revenim la supa. ;) Dupa experienta avuta, as putea spune ca aceasta supa este indrazneata si plina de viata. Tom se refera la fierbere si Yum se refera la combinatia de aroma picanta si acra. Versiunea de astazi include lapte de cocos, ceea ce face ca aceasta supa sa se numeasca Tom Khaa. Am ales sa folosesc lapte de cocos deoarece acesta adauga atat cremozitate cat si aroma, mentinand in acelasi timp supa foarte sanatoasa. Am ales sa folosesc spaghetti la aceasta supa dar puteti folosi si orez fiert (asa se serveste in Thailanda in mod traditional) sau taitei din orez. Exista multe variante ale acestei supe, cu toate acestea reteta clasica contine creveti. Dupa ce ati reusit sa faceti rost de toate ingredientele pentru baza supei, se face foarte simplu. In plus este o supa cu calorii putine, ceea ce o face o alegere si mai sanatoasa. La prima inghititura din aceasta supa thailandeza Tom Yum, este posibil sa va simtiti depasiti de aromele puternice de galangal, Kaffir, lamaie, lapte de cocos si pasta de chili care va poate pune capac. Dar nu va dati batuti, mai incercati a 2a oara si a 3a oara, apoi este posibil sa  deveniti dependenti de ea.


Ingrediente:

- 400 ml apa plata/supa de pui

- 225 g creveti decongelati

- 250 ml lapte de cocos

- 50 g pasta baza pentru supa Tom Yum - o aroma autentica Thai (aceasta contine: lemongrass, sare, ceapa esalota, Galangal, zahar, pasta de chili cu ulei din boabe de soia, fulgi de chilli, frunze de Kaffir, acid citric, extract de drojdie) - baza pentru supa se gaseste la plic aproape in orice supermaket (dupa cum puteti vedea in insiruirea de mai sus dar si in poza de mai jos, nu exista ingrediente suspecte in lista)

- 50 g spagetti/taitei din orez/orez

- 50 g pasta de rosii

- 6 ciuperci portobello/shiitake

- 2 catei de usturoi

- 1 ceapa rosie

- 1 lingura cu sos de soia

- 1 lingura cu sos de peste

- 1 lingurita cu usturoi pulbere

- 1 lingurita rasa cu turmeric

- 1 legatura cu patrunjel verde

- sucul de la o lamaie/lime

- optional pentru servire: o varza pak-choi gatita la aburi.

Info: 

- de sare nu mai este nevoie pentru ca baza pentru supa este destul de sarata.

Mod de preparare:

1. Intr-o oala se pune apa la fiert.


2. Separat intr-o tigaie se incinge uleiul si se caleste ceapa taiata cubulete impreuna cu ciupercile portobello taiate felii timp de 4 minute. Dupa care se pun deoparte, se adauga o lingurita cu ulei si se prajesc pe ambele parti crevetii amestecati cu sos de soia, pudra de usturoi si turmeric.


3. Cand incepe sa fiarba apa, se adauga pasta Tom Yum, spaghetti, crevetii prajiti, legumele calite, pasta de rosii, sosul de peste, usturoiul maruntit, sucul de lamaie si laptele de cocos. Se fierbe totul timp de 7 minute dupa care se da deoparte si se adauga patrunjelul verde tocat marunt. Reteta de baza recomanda folosirea coriandrului dar pentru ca nu este preferatul meu am ales patrunjelul.

Asta este tot! Easy peasy!


Se serveste cat este calda.

As dori sa mentionez ca daca nu sunteti fanul mancarurilor picante atunci ar fi mai indicat sa faceti supa achizitionand separat ingredientele esentiale din baza pentru supa. Pentru ca cele din mix contin atat pasta cat si fulgi de chili, deci veti simti cat este de picant prin toti porii :))). Un lucru bun pe care l-am observat este ca mi-a revenit mirosul treptat dupa 2 zile de mancat aceasta supa picanta.

Savurati cu placere!


Comentarii