"Urs pe jar" - urs de mamaliga ❤

❤Nu nu...nu este vorba despre ursul din padure;))...Nu este ceva special dar este foarte bun. Prima data am auzit de el cand aveam in jur de 5 ani, si ma intrebase bunicul daca vreau urs pe plita, si eu fiind o pofticioasa de mica, fara sa stiu ce este am raspuns ca da. Atunci am incercat prima data si de atunci m-am indragostit iremediabil. Mie-mi place cum iese pe jar sau plita deci aceasta ocazie o am doar cand ma duc pe la bunici, acasa il fac in tuci, amestecand toate ingredientele de genul "taci si inghite". Imi place si asa la nebunie! Ce pot sa zic. imi place mamaliga sub aceasta forma si  cu branza si smantana dar si altfel:d...nu stiu de ce unora nu prea le place, insa va recomand sa incercati daca nu ati facut-o pana acum! 
Ingrediente:
Pentru mamaliga:
- 350 faina de porumb (malai)
- 1,5 l apa
- 1 lingurita de sare.
Pentru umplutura:
- 300 g cas de oi framantat (sau felii)
- 100 g smantana
- 50 g unt
- 1 ceapa strivita.

                                                                                  
Mod de preparare:
Mamaliga: Apa se pune la fiert cu sarea. Cand da in clocot, se presara faina, putin cate putin, amestecand cu o furculita (cu melesteul de lemn, lingura de lemn sau telul). Se lasa sa fiarba la foc mic vreo 20 minute. Apoi se rastoarna pe un platou de lemn sau marmura. Se ia o portiune de mamaliga (cat se doreste), se intinde ca o turta si in mijloc se pune putin unt si cas dupa placere. Se acopera bine branza si se face ca un bot mare si se pune pe jar, plita sau gratar si se prajeste pe toate partile. Se taie pe jumatate, se serveste simplu sau alaturi de smantana si putina ceapa. Pofta buna!

Comentarii

Janet a spus…
Nu stiu de unde sint bunicii tai...dar eu sint moldoveanca si asa ceva ne facea si noua mama!Ii zicea "cocolos cu brinza",acum ,mai modern ii zice "buls cu brinza".Daaaa....mi-ai adus aminte de copilarie!
Desisalva a spus…
Da asa e, din moldova sunt si bunicii mei si eu...n-am auzit de variantele noi dar eu tot cu aia care am auzit-o prima oara am ramas;))
mirela a spus…
Si la noi se face exact asa cum ai descris,durerea matre este ca ne palce la nebunie, la cum arata mi-ai facut o pofta,,,,,Te pup si o seara frumoasa!
Desisalva a spus…
cine i-ar putea rezista;))...eu sigur nu...ma bucur sa aflu ca are mai multi adepti si ca nu sunt singura...printre cunoscutii mei multi nici nu stiu sau unii stiu dar le e lene sa-l faca...ms ca mai vizitat,la fel si tie 1seara placuta si pofta buna daca iti faci si tu!;)...eu mi-am facut pofta azi