Tipuri de stres. Cum scapam de stres?

Se zice ca boala modernitatii este stresul, si chiar asa este. Nu cred ca este vreo persoana sa nu fie afectata de acesta macar intr-un moment din viata sau chiar zilnic. Simptomele stresului sunt: oboseala cronica, probleme digestive, probleme cu somnul si pofta de mancare, ameteli, palpitatii, agresivitate, irascibilitate, sindromul persecutiei, abuz de cafea, dulciuri, tigari, alcool, incapacitate de a relationa, neliniste, anxietate, scaderea libidoului, scaderea capacitatii de concentrare, scaderea stimei de sine s.a 
Cu siguranta unul dintre aceste simptome le resimtiti uneori sau zi de zi, fie din cauza solicitarilor la serviciu, problemelor financiare, fie schimbarilor foarte rapide de la o zi la alta si alti stimuli care ne afecteaza linistea. Stresul ne umple in timp de frustrare, nemultumire, oboseala si neliniste. 
Tipurile de stres sunt urmatoarele:
- stresul cronic: din cauza stilului de viata dezordonat, prea alert, cu mese neregulate, somn insuficient, abuz de cafea, tigari si alcool.
- stresul emotional: aparut in urma unui soc din cauza pierderii cuiva drag, certuri, frica.
- stresul social: provocat de mediul in care traim, relatii tensionate cu familia, prietenii si cu cei din jurul nostru. Cred ca este cea mai raspandita forma de stres  dupa cel cronic.
- stresul profesional: declansat de frica de a nu pierde serviciul, din cauza somajului, din cauza sefului sau a colegilor. In ziua de astazi este greu sa mentii un post bun dar si mai rau este atunci cand cineva iti pune bete in roate intentionat ca tu sa gresesti, apoi el sa te parasca sefului pentru ati lua postul. Chiar cineva cunoscut care lucreaza intr-un hipermarket, mi-a povestit cum un client doseste anumite produse intentionat ca cel de la case sa nu vada apoi fuge repede la director si-i spune ca respectiva nu i-a scanat produsul respectiv, nu a fost atenta si ea ar fi mai buna pentru postul respectiv, si vine frecvent cu anumite "jocuri teatrale" puse la punct si tot mai incearca, vrea cu orice pret sa ii ia postul. Nu am mai vazut asa ceva, oricat de disperata ar fi situatia , un om nu trebuie sa faca rau intentionat in halul asta altcuiva, am ajuns sa ne comportam mai rau decat animalele din jungla. Poate persoana respectiva are nevoie de jobul respectiv la fel ca si persoana rea, daca ar fi asa de capabila ar trebui sa castige un job intr-un mod corect, nu asa...
- stresul fizic: provocat de disconfort fizic prelungit, durere fizica.
Cum scapam de stres?
E o cale lunga pana descoperim strategii eficiente de indepartare a stresului, dar detasarea si relaxarea sunt cele mai bune metode de a face fata stresului, practicarea unui sport, masaje de relaxare si chiar o dieta echilibrata ajuta mult. Echilibrul intre viata familiala si profesionala inlatura oarecum stresul si cum totul e in mintea noastra e important sa ne propunem obiective realiste si rezonabile. Un alt mod de a scapa eficient de stres ar fi ajutorul din natura: de exemplu plantele au o actiune blanda si naturala asupra organismului asadar este bine sa bem zilnic sau in momentele de tensiune, unul din ceaiurile calmante precum cel de sunatoare (este cunoascuta pentru actiunea sa antidepresiva), valeriana (vara o putem gasi in stare cruda si numai buna in salate, delicioasa, chiar iti da o stare de bine), roinita, passiflora, tei, musetel, fructe de padure (atat in stare cruda cat si sub forma de ceai). Pe langa ceaiurile calmante putem folosi vitamine si minerale antistres. De exemplu: Calciu+Vitamina D3, Calciu lactic, Calciu+Magneziu+Zinc, Calciu+Magneziu D,  Magneziu+Vitamina B6, Complex B forte. De asemenea este bine ca zilnic sa consumam lapte sau iaurt, branza, peste, cereale integrale, varza, broccoli si ceapa.

Comentarii