Prajituri permise in bolile de inima si hipertensiune arteriala

In bolile de inima ca si in cazul hipertensiunii arteriale, nu poate fi vorba de deserturi cu zahar, crema sau nuci, daca greutatea bolnavului depaseste limita admisa (greutatea ideala este aproximativ egala cu inaltimea din care se scade 100, deci pentru o persoana cu o inaltime de 1,60, greutatea ideala ar fi de 60 kg, nu mai mult). Orice desert mai substantial aduce un plus de calorii si ca atare risca sa favorizeze cresterea in greutate, adica sa impovareze si mai mult munca inimii si sa duca la o crestere suplimentara a tensiunii arteriale. In asemenea cazuri desertul ideal aunt fructele crude. Daca insa bolnavul nu depaseste greutatea ideala, oricare din deserturile ca urmeaza este  permis, cu precautia evitarii oricarui adaos de sare. Aceasta restrictie merge pana la interzicerea bicarbonatului de sodiu in prepararea aluaturilor.
De asemenea, se recomanda, acolo unde desertul se prepara cu unt, tinerea acestuia 24 ore in apa, schimbata de cateva ori, pentru a extrage sarea continuta in untul din comert dar daca cautam mai bine, in unele magazine gasim si unt nesarat (putine fiind). Pentru a debarasa mai usor untul de sare, el trebuie taiat in felii subtiri, inainte de a fi pus in apa.
Zaharul din deserturi este binevenit in insuficienta cardiaca, el constituind un aliment util inimii, organ in permanenta functie, asadar consumator continuu de energie. Fructele, bogate in minerale, in special de potasiu, sunt cu atat mai utile in combaterea insuficientei cordului si acidozei tesuturilorlipsite de oxigen suficient. Pe de alta parte, ele pot corecta pierderile nedorite de potasiu, antrenate de diuretice. Alaturi de fructoza din fructe, potasiul are un rol bine definit in mecanismul contractiei muschiului inimii. Mare parte din efectele favorabile mentionate mai sus, sunt valabile si pentru hipertensivi, la care cura de diuretice duce la pierderi de potasiu. Alaturi de potasiu, magneziul, continut in unele fructe, este deosebit de util in moderarea cresterii tensiunii arteriale.
Alimentele permise sunt: chisel, sucuri de fructe si legume cu masura, fructe, deserturi fara bicarbonat de sodiu, gelatine, creme, miere, marmelada, dulceata.
Alimentele interzise sunt: aluaturi cu sare sau cu bicarbonat de sodiu,  deserturi prea bogate in unt, galbenus sau frisca.
Prajiturile permise in bolile de inima si hipertensiune arteriala sunt urmatoarele:
- prajiturile cu aluat fraged fara sare sau cu aluat pentru prjituri dietetice
- biscuiti cu albus, branzoaice fara sare, budinca de branza de vaci fara sare, budinca de fructe cu sos de vanilie
- compot de caise, mere, cirese, pere, gutui, piersici, prune, compot de fructe asortate
- cornuri umplute cu nuci, mere, cornulete cu rahat, crema engleza, crema de fructe, crema de vanilie, crochete de morcovi cu tarate
- fidea cu dulceata, cu mere, cu pesmet, cu smantana degresata,
- galuste din pireu de mere, inghetata de vanilie, citronada
- orez cu lapte, orez cu caise, orez cu prune
- pireu de mere sau pere, portocale glasate, prajitura cu gris, prajitura cu marmelada, prajitura cu mere, prajitura cu portocale, prajitura cu nuci
- salata de fructe
- salata de stafide, mere si smochine
- suc de cirese
- sufleu de taietei cu branza
- taitei cu mac.

Comentarii

mirela a spus…
Ar fi tare bine daca am manca numai astea,,,,,,