Parfeurile se deosebesc de inghetate prin continutul sporit de frisca, densitate, gradul de afanare si compozitia de baza. Compozitia pentru parfe este formata din lapte, frisca, zahar, oua si diferite adaosuri care dau si denumirea sortimentului (parfe de capsuni, parfe de ananas, parfe de alune). Compozitia parfeurilor se prepara in mod asemanator compozitiilor lichide pentru diferite sortimente de inghetata. Deoarece in compozitia parfeurilor frisca este ingredientul predominant, structura ei este cremoasa si operatia de congelare dureaza o perioada mai indelungata. Daca inghetata este un desert obtinut in reteaua industriala si mai putin in cofetarii, si de la un timp fiecare ne preparam propria inghetata acasa, parfait-ul este un desert specific cofetariei.
Modul de obtinere: din lapte, oua si zahar se formeaza o compozitie care se fierbe pana la proba de fir (se considera fierberea terminata atunci cand compozitia luata in lingura se intinde sub forma unui fir). Se retrage de pe foc, se tempereaza si se adauga componentele de adaos si se raceste compozitia, punand vasul in apa rece sau pe gheata pisata amestecand continuu. Dupa racire se incorporeaza frisca batuta si se portioneaza in formele speciale pentru parfe, iar daca nu aveti puteti improviza cu ce aveti la indemana prin bucatarie. Acestea se introduc in congelator, la temperatura de -16, -18 grade C si dupa inghetare se introduc cateva secunde sub un curent de apa rece, pentru a usura desprinderea parfeului congelat de pe suprafata formelor. La servire se decoreaza cu fructe, sosuri de fructe, de ciocolata, vanilie si ce va mai dicteaza imaginatia.
Sorbeturile s-ar putea considera o varietate de inghetata din fructe fara lapte si fara aditivi. De fapt, sorbetul este un "suc inghetat"/de inghetata" a carui denumire provine din limba turca de la cuvantul "serbat" care este de origine araba. Datorita continutului sau redus in grasime si gustului deosebit de racoritor cu o aroma deosebita de fructe, sorbetul a fost repede asimilat in bucataria franceza. Se spune ca atunci cand avea pofta de ceva dulce, celebra printesa Sissi obisnuia sa ceara un sorbet. Acest sorbet special era un amestec de suc de violete presate, zahar cristal si cativa stropi de sampanie.
Abia astept sa fac zilele viitoare un sorbet de capsuni si voi impartasi reteta si voua. Dupa cum am mai spus capsunile sunt preferatele mele si nu-mi lipsesc din frigider in nici un anotimp (chiar daca stiu ca sunt mai bune cand este sezonul lor, cand le culeg in fiecare vara din gradina bunicii, nu ma pot abtine sa nu mananc si in afara sezonului).
Comentarii
Trimiteți un comentariu