Morcovul si calitatile sale multiple

Modestul morcov este un adevarat depozit de substante hranitoare, vitamine antioxidante A, B si C, minerale pretioase, printre care fierul, calciul si potasiul. Consumati in mod regulat, morcovii sunt un remediu fortifiant minunat, mai ales pentru cei care se simt slabiti si fara putere sau pentru cei aflati in convalescenta sau dupa o perioada de stres. La copii si la adolescenti, stimuleaza cresterea si vitalitatea si ajuta la dezvoltarea sanatoasa a tesuturilor si a pielii. continutul de fier mareste nivelul hemoglobinei si ajuta la combaterea anemiei, iar beta-carotenul este excelent pentru vederea pe timp de noapte si pentru ingrijirea generala a ochilor. Cercetari recente au aratat ca beta-carotenul poate impiedica dezvoltarea tumorilor, mai ales in cazurile de cancer pulmonar si pancreatic asociate cu fumatul.
Renumiti pentru calitatile lor digestive, morcovii isi merita denumirea de "mari prieteni ai intestinului". In supe si sucuri, morcovii ajuta la reglarea activitatii intestinale, deci si la tratarea constipatiei si a diareii. Pot calma membranele mucoase de-a lungul tubului digestiv, reducand iritatiile si inflamatiile. Supa simpla de morcovi poate fi consumata si de bebelusi pentru tratarea diareii acute si a problemelor de digestie. Cura cu suc de morcovi este o binecunoscuta terapie purificatoare pentru ficat, morcovii fiind considerati un remediu popular in Franta pentru problemele de ficat si vezica biliara. Un pahar cu suc de morcovi luat cu o jumatate de ora inainte de micul dejun poate elimina viermii intestinali si este, de asemenea, un excelent remediu pentru viermii intestinali la copii.
Morcovii au fost cultivati prima data in Afganistan si in Orientul Apropiat si erau binecunoscuti de stramosii nostri. Erau folositi de grecii antici, mai ales de Hipocrate, ca tonic pentru stomac, si mai tarziu de catre gali, ca remediu pentru flatulenta. Semintele de morcov erau folosite in Creta, in timpul stapanirii romane, in faimoasele "mithridate", care protejau corpul de efectele oricaror otravuri. In anii '60, oamenii de stiinta rusi au extras si au izolat un ingredient, numit Daucarin, care s-a dovedit capabil sa dilate vasele de sange, mai ales cele cerebrale, si sa protejeze organismul. Sucul proaspat de morcov, cu miere si putina apa, consumat cate o lingura pe zi, este recomandat pentru tratarea racelii si a tusei.
Alte calitati ale morcovilor sunt:
  • Morcovul stimuleaza pofta de mancare si secretia de scucuri digestive. Constituie un excelent remediu pentru flatulenta, colici, colite, sindromul intestinului iritabil, infectii intestinale si ulcere.
  • Efectele diuretice ale morcovilor ajuta la tratarea retentiei de lichide si a cistitei. Efectele sale detoxifiante sunt folositoare in tratarea eczemelor si acneei si pot ajuta in tratarea artritelor si gutei.
  • Proprietatile sale expectorante ajuta la lichefierea si eliminarea mucusului in caz de tuse, bronsite si astm.
  • Proprietatile antiseptice ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor bacteriene si virale, inclusiv a infectiilor respiratorii si bolilor copilariei, cum ar fi pojarul si varicela.
  • Antioxidantii intaresc sistemul imunitar, ajuta la prevenirea leziunilor produse de radicalii liberi si protejeaza impotriva bolilor degenerative, mai ales a celor cardiovasculare.
  • Consumul a 1-2 morcovi pe zi poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange cu peste 10% si ajuta la prevenirea bolilor cardiace si arteriale.

Comentarii