Reguli in pregatirea alimentelor - reguli de igiena importante

Gospodina care pregateste hrana trebuie sa fie constienta ca sanatatea si viata tuturor membrilor familiei depind de felul cum pregateste mancarea. Cu alte cuvinte si spus intr-un mod realist, ea are in propriile ei maini, intr-o mare masura, viata familiei. Un alt aspect de luat in seama: vremurile pe care le traim acum sunt deosebit de complicate. Femeia trebuie sa lupte practic cu o serie de factori care nu sunt, decat niste obstacole pentru ea. Poate cel mai mare dusman este timpul. Femeia munceste azi la serviciu 8-12 ore pe zi, ca si barbatul, si de abia dupa aceea se poate ocupa de pregatirea hranei pentru familia ei. Este o diferenta fata de acele vremuri cand femeia avea la dispozitie toata ziua pentru aceasta. Acest lucru face tot mai necesara implicarea barbatului si ajutorul sau in pregatirea hranei.
Greselile cel mai frecvent intalnite in pregatirea hranei sunt:
- hrana este pregatita cu prea mult timp inainte de a fi servita
- hrana pregatita este lasata prea mult la o temperatura care permite inmultirea bacteriilor
- gatire necorespunzatoare
- contaminare pe parcurs
- o persoana infectata sau pansata necorespunzator manevreaza hrana (de exemplu o persoana cu amigdalita poate infecta toata mancarea daca tuseste peste mancare).
Pentru reducerea riscului contaminarii alimentelor si pregatirea lor corespunzatoare, este utila respectarea urmatoarelor reguli:
1. Pregatiti alimentele in mod corespunzator: spalati bine legumele si fructele, folositi un tocator de lemn special pentru paine si unul separat pentru legume si fructe.
2. Legumele si fructele nu se tin mult in apa cand se spala, pentru ca pierd din vitamine.
3. Cartofii se spala intotdeauna repede, deoarece in contact prea mult cu apa, pierd amidonul valoros.
4. Fierbeti si coaceti corespunzator, nici prea mult, nici prea putin. Aveti in vedere timpul de fierbere a alimentelor:
  • Cartofii fierb in 25 de minute.
  • Morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina fierb in 25-30 de minute.
  • Varza fierbe in 8-10 minute.
  • Conopida fierbe in 15 minute.
  • Orezul integral fierbe in 30-35 de minute si se pune la fiert intr-un volum de apa de 6 ori mai mare decat volumul sau (o cana de orez in 6 cani de apa).
  • Hrisca fierbe in 25 de minute.
  • Graul, secara, orzul, ovazul (toate integrale) in 60-90 de minute.
  • Leguminoasele necesita timp mai indelungat pentru fierbere: soia 2-4 ore, fasolea 90-120 de minute, lintea 30-60 de minute, nautul 2-3 ore, mazarea uscata 3-4 ore. Cum am mai zis si in alt articol referitor la leguminoase, prin fierbere, elementele lor nutritive isi sporesc calitatile, nu se pierd, asa cum se crede in mod gresit.
 5. Leguminoasele trebuie puse totdeauna la inmuiat 12-24 ore iar apa in care au stat se arunca, apoi se dau in clocot de 3ori, iar zeama rezultata se arunca. Dupa aceea, se pun la fiert in apa suficienta (dupa aceea folositi zeama la mancare, nu o aruncati). Gazele pe care inca le produc aceste leguminoase, chiar si dupa aceste procedee de pregatire, au efect benefic pentru organism, pentru ca ele hranesc celulele intestinului gros.
6. Anumite legume nu se pot consuma crude, de exemplu fasolea verde si cartoful sunt toxice in stare cruda.
7. Alte legume este indicat a se consuma de preferinta crude: varza, salata verde, rosiile, andivele, morcovul,  ardeiul s.a.
8. Folositi metodele cele mai simple si sanatoase de preparare (coaceti chiftelutele in cuptor decat sa le prajiti in tigaia cu ulei incins).
9. Mancati imediat hrana gatita si pastrati hrana ramasa in conditii corespunzatoare (in frigider).
10. Cand reincalziti mancarea, incalzirea sa fie suficienta 70°C. 
11. Evitati contactul intre alimentele care se consuma in stare cruda si cele care se vor gati. 
12. Spalati-va des pe maini, cu apa si sapun si pastrati curatenie exemplara in bucatarie. 
13. Feriti alimentele de insecte, rozatoare si alte animale (nu lasati pisica sau cainele sa se plimbe pe langa mancare). 
14. Folositi apa curata pentru gatit (indicata apa de pe teava de apa rece, nu cea cu apa calda). 
15. Purtati un sort curat de bumbac si nu de matase sau sintetic.
16. Parul trebuie sa fie strans sa nu atarne peste mancare sau sa cada in mancare.
17. Evitati tusitul si stranutul peste mancare si spalati-va bine pe maini cand va stergeti nasul sau tusiti.
18. Curatati bine locul unde gatiti de fiecare data, nu parasiti niciodata bucataria cand totul nu este curat si pus la loc. Acest lucru va va ajuta si simplifica munca in bucatarie.
19. Nu introduceti niciodata, dar niciodata, lingura din care ati gustat mancarea, din nou in oala. amestecati mancarea cu o lingura de lemn si gustati cu una obisnuita pe care o spalati imediat. Procedand altfel veti transmite familiei toti microbii pe care ii aveti in gura.
20. Si nu in ultimul rand mancarea trebuie sa sature (trebuie sa contina toti nutrientii necesari), sa aiba gust bun (prin folosirea corecta a mirodeniilor si educarea gusturilor) si sa arate frumos (nu neaparat ca la MasterChef).
Gatind pentru intreaga familie trebuie sa cunoasteti foarte bine pe toti membrii familiei si sa tineti cont de preferintele lor (problemele lor de sanatate, timpul cand pot servi masa si alte particularitati).
Igiena este buna atat pentru prevenirea bolilor, cat si pentru impresia generala pe care o produce persoana, mancarea, bucataria, masa, vasele.
Multe din aceste reguli, bunica mea la 70 de ani, inca le respecta cu sfintenite, e luna atat in casa, in bucatarie cat si in gradina din jurul casei (totul trebuie sa fie impecabil, nu omite nici un detaliu).

Comentarii