Energizante de primavara - preparate delicioase si detoxifiante

Pentru natura, primavara este timpul renasterii si regenerarii, astfel incat si pentru noi este timpul sa ne trezim si sa alungam letargia. Bauturile de primavara trebuie sa aiba calitatea de a ne restabili energia si vitalitatea, dar in acelasi timp sa aiba efecte detoxifiante asupra organismului, eliminand toxinele acumulate de obiceiurile sedentare ale lunilor de iarna. Unele alimente si plante cum sunt cresonul, frunzele de papadie, varfurile tinere de urzica, varza si prazul au calitatea de a face acest lucru. Iata doua retete delicioase si rapid de facut:

Tonic de primavara
Aroma telinei se combina foarte bine cu gustul destul de asemanator al patrunjelului, cu cel picant de usturoi si cu dulceata morcovului, in acest suc de legume gros si bogat in substante nutritive. Foarte bune purificatoare de primavara, telina, patrunjelul si morcovul au proprietati diuretice ajutand la excretia toxinelor prin rinichi, in timp ce usturoiul intareste intregul organism, dezinfectand si curatand caile de acces.
Ingrediente:
- 250 ml suc de morcov
- 125 ml suc de telina
- 1 catel de usturoi
- 1 mana de patrunjel proaspat
- cateva fire de patrunjel pentru ornat.
Mod de preparare:
Omogenizeaza toate ingredientele cu un blender apoi se serveste imediat, garnisit cu putin patrunjel.

Supa de urzica si varza
Cantitatea mare de clorofila din urzica da acestei supe o culoare minunata, care iti da sanatate numai cand te uiti la ea. Plina de vitamine, minerale si oligoelemente, aceasta hraneste si curata in acelasi timp. Avand calitati de antiseptic, de diuretic, de tonic hepatic si laxativ, varza constituie un tonic de primavara ideal, ceea ce explica si reputatia sa straveche de purificator al sangelui. In acelasi fel si urzica stimuleaza ficatul si rinichii, curatand organismul de toxine si reziduuri si redandu-i vitalitatea.
Ingrediente (4 portii):
- 1,2 litri de supa de legume sau de pui
- 100 g varza tocata
- 2 fire de praz spalat si taiat
- 2 maini de varfuri de urzica spalate
- 2 linguri patrunjel sau coriandru proaspat tocat
- 1 lingura ulei de masline
- 1 ceapa mare curatata si tocata
- condimente uscate: sare de mare, piper, nucsoara macinata.
Mod de preparare:
Incalzeste uleiul, adauga ceapa si caleste pana ce se inmoaie putin. Apoi pune prazul si varza, acopera si lasa la foc mic timp de 10 minute, dupa care adauga supa si condimentele uscate. Da intr-un clocot si lasa sa fiarba incet timp de 20 de minute, adaugand urzicile in ultimile minute. Opreste focul si omogenizeaza cu un blender. La final adauga patrunjelul si nucsoara. Se serveste pe parcursul zilei.

Bautura de papadie
Combinatia dintre gustul amar de papadie si cel iute de ghimbir este perfecta pentru scopurile noastre de primavara. Gustul amar stimuleaza functiile ficatului, cel mai grozav organ de detoxifiere al organismului, in timp de iuteala ghimbirului are un efect de revitalizare a intregului organism, imbunatatind digestia si absorbtia, dar asigurand totodata curatarea toxinelor si a reziduurilor.
Ingrediente:
- 4,5 litri de apa
- 450 g zahar brut de trestie
- 225 g plante tinere de papadie
- 15 g radacina de ghimbir taiata si zdrobita
- 7 g drojdie de bere uscata
- coaja si sucul de la o lamaie.
Mod de preparare:
Culege plantele de papadie intregi, spala-le bine si indeparteaza toate radacinile fibroase, lasand doar radacina principala. Pune-le intr-o oala impreuna cu apa, ghimbirul si coaja de lamaie. Da intr-un clocot si lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 minute. Strecoara si toarna lichidul peste zahar intr-un vas. Pregateste drojdia de bere conform indicatiilor de pe pliculet si adauga peste lichidul caldut, impreuna cu sucul de lamaie. Acopera si tine intr-o camera calduta timp de 3 zile. Strecoara si pune in sticle cu dop cu filet. Dupa o saptamana va fi gata de consumat, iar daca se depoziteaza intr-un loc racoros poate tine o luna.

Comentarii