Iaurtul, bun pentru inflamatiile stomacului - proprietati medicinale

Uimitor de benefic pentru sistemul digestiv, iaurtul consumat in mod regulat va imbunatati sanatatea si chiar va putea ajuta sa traim mai mult. Iaurtul este laptele acru, fermentat, covasit pana ce ajunge la o consistenta asemanatoare budincii, prin actiunea bacteriilor producatoare de acid lactic. Iaurtul natural contine cateva bacterii importante si anume Lactobacillus Bulgaricus si L.acidophilus, care pot supravietui procesului de digestie. In intestine, acestea restabilesc populatia bacteriana normala si elimina dexvoltarea excesiva de bacterii daunatoare cauzate de diete nesanatoase, de epuizare sau de antibiotice. Acidul lactic din iaurt are, in plus, avantajul de a ajuta la sintetizarea vitaminelor din grupul B si la cresterea absorbtiei elementelor nutritive precum calciul si fierul. Regleaza, de asemenea, activitatea intestinala si opreste dezvoltarea infectiilor.
Iaurtul a devenit un subiect de cercetare aprofundata iar studii recente indica faptul ca o cultura de L.acidophilus, unul dintre antibioticele naturale continute in iaurtul natural poate suprima activitatea enzimelor din colon care convertesc anumite elemente chimice in cancerigeni, sugerand faptul ca iaurtul poate fi benefic in profilaxia cancerului. Iaurtul obtinut din lapte de vaca, de capra sau de oaie confera bauturilor o textura cremoasa si este delicios in combinatie cu ierburi precum menta sau mararul. Proprietatile sale racoritoare constituie un avantaj cand este vreme caniculara si cand se consuma curry iute.
Proprietati:
  • Regleaza activitatea intestinala si inhiba infectii precum cea cu E.coli. Ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor la cei care calatoresc si nu sunt obisnuiti cu bacterii straine. Previne, de asemenea, infectiile vezicii si cistitele.
  • Actioneaza ca un intaritor al imunitatii, marind rezistenta generala a organismului la infectii.
  • Efectul calmant al iaurtului asupra tubului digestiv ajuta la calmarea arsurilor gastrice.
  • Contine prostaglandine, care ajuta la protejarea stomacului impotriva agentilor iritanti precum alcoolul si tutunul, putand reduce aparitia ulcerelor peptice.
  • Protejeaza impotriva bolilor cardiace, marind nivelul colesterolului bun (HDL) din organism si scazand nivelul colesterolului nociv (LDL).
  • Este recunoscut pentru proprietatile sale de a pastra mintea treaza si de a preveni senilitatea.
  • Eficient in calmarea vanturilor, durerilor abdominale, constipatiei, combate alergiile si candidozele.
Iaurtul este bun impotriva inflamatiilor stomacului, genereaza sange flegmatic, este bun pentru temperamentele fierbinti, pentru oamenii tineri, mai ales vara. Se spune ca multe boli sunt legate de flora de putrefactie din intestine, si odata ce s-a descoperit ca acesti microbi distructivi pot fi contracarati de alte microorganisme din iaurt, s-a dovedit si legatura dintre consumul de iaurt si longevitate.

Comentarii