Pizza, un deliciu satios

Pizza este un fel de mancare ce isi are originea, dupa cum multi stim, in Italia. Pizza, desi este originara din Italia, se gaseste astazi oriunde in lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mancare. Este o paine plata, de obicei rotunda, acoperita cu sos de rosii si branza plus alte topping-uri optionale, preparata la cuptor. Pissa este un termen latin, aparut in secolul IX, care inseamna paine plata. Incepand cu secolul al XIV-lea a capatat sensul de paine plata acoperita cu branza in limba italiana. De la multe pizzerii se poate comanda si la domiciliu, prin telefon sau internet. Ea se gaseste, de asemenea si in supermarketuri, sub forma congelata (dar de preferat ar fi sa mancati direct din pizzerie sau facuta acasa). 
Istoria producerii pizzei incepe in antichitate, odata cu painea plata coapta pe pietre fierbinti, aromata cu diverse ierburi si condimente foarte populare in Napoli, Italia.
Asa cum o stim noi azi, ea se pregateste dupa anii 1600 cand, odata cu descoperirea Americii, rosiile ajung in Europa. La inceput insa s-au banuit a fi otravitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. In secolul al XVII-lea, taranii din Napoli (care erau foarte saraci) obisnuiau sa puna sos de rosii peste painea lor plata (asa s-a nascut pizza). Pana in 1830, pizza a fost vanduta in standuri in aer liber si prin vanzatorii de strada. Cu timpul a castigat popularitate si turistii veneau special in zonele sarace din Napoli pentru a gusta diversele retete de pizza. Prima pizzerie, Antica Pizzeria Port'Alba, s-a deschis pe la 1830 la Napoli si este deschisa si astazi. Alexandre Dumas povestea ca pizza este mancarea de baza in Napoli si ca are ingrediente variate, cum ar fi: branza, rosii, ulei si ansoa. Alta pizzerie faimoasa este Da Michele (deschisa in 1870), unde multi considera ca ar fi singurele Pizza Marinara (prima reteta de pizza) si Pizza Margherita (prima pizza pe care s-a pus branza). Pizza Margherita a fost inventata de catre Raffaele Esposito, si a fost pregatita special in cinstea regelui italian Umberto I si a reginei Margareta. Pizza semana cu steagul Italiei avand busuioc verde, branza alba si sos de rosii (a fost favorita reginei si de atunci acest model de pizza se numeste pizza Margherita in cinstea reginei). In Roma, cea mai cunoscuta pizzerie este Da Baffetto. Pizza a ajuns in America cand italienii au migrat si au inceput sa-si deschida pizzerii. Astazi, piata este dominata de pizzeriile care se ocupa cu livratul la domiciliu.
Componentele principale ale pizzei sunt:
- aluatul de pizza: aluat dospit, simplu, pregatit din faina, drojdie, ulei, sare si apa, desi mie imi place sa adaug oregano si cimbru.
- sosul de pizza: sos tomat realizat din pasta de tomate, ceapa, morcov, faina, ulei, unt, zahar, cimbru, piper si alte condimente specifice (oregano, rozmarin, busuioc s.a); eu prefer sosul sa fie doar cu pasta de rosii piper, oregano, rozmarin, busuioc, patrunjel, cimbru si putin chili.
- elemente de adaos: masline, ciuperci, oua, branza Mozzarella, cascaval, costita afumata, pastrama de porc, jambon, salamuri diferite, sardele, masline, legume (ceapa, ardei, broccoli, dovlecei s.a) si chiar fructe (cine prefera).
Aluatul, sosul si elementele de adaos asigura o valoare nutritiva si calorica mare.
Coacerea se realizeaza in forme speciale de inox, unse cu ulei, pentru a se asigura forma specifica rotunda sau direct, pe vatra cuptorului. De asemenea, se poate coace in tava si portiona dupa coacere in bucati patrate sau dreptunghiulare conform gramajului. Pizza congelata, care se comercializeaza in supermarketuri se poate prepara atat in cuptoare clasice, cat si la cuptorul cu microunde. Sortimentele de pizza isi primesc denumirea in functie de elementele de adaos, iar cele mai intalnite adaosuri sunt:
- branza: traditional mozzarella, astazi se foloseste si cascaval, provolone, gorgonzola sau alte tipuri de branza;
- ierburi si condimente: oregano, busuioc, usturoi;
- carne: sunca, salam (in special pepperoni), carnati, pui, ton, creveti;
- legume: masline, ardei grasi, porumb, ceapa, rosii, ciuperci.
Cele mai autentice pizza se fac cu ingrediente locale, cum ar fi:
- rosiile de San Marzano, care cresc pe campiile din jurul vulcanului Vezuviu
- Mozzarella di Bufala Campana, facuta din laptele bivolitelor de apa crescute in regiunile Campania si Lazio.
Sosul traditional este sosul de tomate, astazi insa se foloseste si pesto sicilian sau alte sosuri iar pizza trebuie sa aiba forma specifica, sa fie bine coapta (nici cruda si nici arsa), cu gust si miros placute specifice adaosurilor de baza si gramaj corespunzator retetei.
Reteta de sos pizza:
Ingrediente:
- 250 g ceapa
- 250 g morcovi
- 150 g pasta de tomate
- 100 ml ulei
- 100 g unt
- 50 g faina
- 50 g zahar
- 20 g sare
- 5 g cimbru
- 2 g piper.
Mod de preparare:
Ceapa si morcovii se curata, se spala si se taie marunt. Pasta de tomate se dilueaza cu 150 ml de apa. Ceapa si morcovii se inabusa in ulei cu 100 ml apa, apoi se adauga pasta de tomate, faina cernuta si dizolvata in 50 ml apa rece, si 750 ml apa fiarta si se lasa la fiert aproximativ 20 de minute. Se paseaza, se adauga unt, cimbru, zahar, piper, sare si se mai fierbe 5 minute. Acest sos se poate pune pe blat dar si la servire.

Comentarii