Tintaura (fierea pamantului) imbunatateste digestia si trateaza anorexia

Tintaura este o planta anuala sau bienala, din familia gentianaceelor. Tulpina erecta, cu patru muchii, este inalta de pana la o jumatate de metru. Frunzele sunt opuse, cu nervuri longitudinale, inflorescentele umbeliforme din partea superioara a plantei sunt in forma de stea, formate din flori albe, roz vii, grupate in cime bipale terminale. Planta infloreste din iunie pana in august. Tintaura se intalneste in zonele calde, cu clima temperata. In Europa Centrala nu este o planta prea frecvent intalnita. In tara noastra prefera fanetele, dealurile insorite, tufarisurile, zonele despadurite, stejarisurile nu prea dese. La noi in tara se intalnesc soiurile de tintaura mica, tintaura cu frunza ingusta si frigurica.
Substanta amara continuta de planta stimuleaza functia gastrica, pofta de mancare si imbunatateste digestia. In cazul inapetentei de origine psihica, anorexiei nervoase frecventa in randul tinerelor adolescente, medicii recomanda cu placere ceaiul de tintaura. Planta are un efect benefic si in cazul digestiei lente si tranzitului intestinal lent, respectiv in cazul balonarii. Tintaura accelereaza circulatia si are efect benefic si in caz de astenie, suprasolicitare, probleme biliare, tulburari intestinale, tulburari gastrice, iar in caz de calculi are efect calmant. In medicina se utilizeaza intreaga parte, cu inflorescente de deasupra pamantului. Planta se recolteaza pe timpul infloririi, se usuca in loc umbros, legata in manunchi, deoarece planta uscata la soare isi pierde culoarea. Manunchiul pe durata uscarii se rearanjeaza pentru ca si mijlocul sa se usuce. Planta se consuma sub forma de ceai simplu sau in amestec. Este o componenta indispensabia a bauturilor aperitive, lichiorurilor amare. In loc de hamei se utilizeaza si la producerea berii. Trebuie sa stiti ca este o planta protejata si din acest motiv nu se culege in natura. 
Cele doua substante active mai importante sunt substantele amare numite erotaurina, respectiv eritrocentaurina care stimuleaza in mod benefic functia gastrica si intestinala. Este o substanta preferata de stimulare a poftei de mancare. O parte semnificativa a substantelor active se gasesc in florile si tulpina plantei.
Ceai de tintaura:
- peste o lingurita de planta maruntita se toarna 250 ml de apa rece, se lasa 6-10 ore, apoi se strecoara
- se consuma inainte de masa, caldut, fara zahar.

Comentarii