Desigur, nu ne referim aici la bucataria rapida de tip junk-food si la ceea ce include curentul de tip fast-food. Insa pe fondul agitatiei urbane in care traim, nu ne mai permitem luxul de a sta ore in sir in bucatarie. Prin urmare gasim solutii practice de a gati in timp mult mai scurt ceea ce am fi preparat in cateva ore. Este foarte important sa stim ce ingrediente ne sunt astfel indispensabile. Este foarte indicat sa aveti in casa o rezerva de conserve, preparate congelate si alte roduse gata preparate, care pot fi in asa fel combinate cu ingredientele proaspete, incat gustul final sa nu fie modificat.
Cu ajutorul acestor rezerve din camara sau din dulapul cu provizii, frigider sau congelator, veti economisi timp si efort. De aceea, veti gasi aici o trecere in revista a unor ingrediente absolut necesare prepararii rapide a mancarurilor, asadar alimente deshidratate, conserve si produse congelate.
Daca in general nu folositi usturoi, se recomanda sa aveti mereu la indemana praf sau granule de usturoi. Spre deosebire de cateii de usturoi, acestea se pastreaza fara probleme in dulapul de alimente. In plus, pentru salate exista si otet cu usturoi. Dozati usturoiul dupa gust, punand la inceput mai putin si adaugand dupa cum considerati necesar.
Branza Cedar, branza edam, svaiterul sau parmezanul pot fi procurate din comert gata rase, in diferite cantitati. Astfel, castigati mult timp cand preparati, de exemplu o omleta provensala sau un sufleu. Branza rasa poate fi pastrata intr-un vas inchis ermetic in congelator si folosita ca atare.
Pesmetul alb se poate presara deasupra preparatelor ce se pun la cuptor sau pentru carne, peste, ori carne de pasare pane. Pus intr-un recipient inchis, pesmetul poate fi pastrat in dulap timp de luni de zile.
Amidonul alimentar se recomanda pentru ingrosarea rapida a sosurilor. Astfel, nu mai trebuie preparat rantas, iar cele mai multe sosuri se leaga in doua minute. De aceea, amidonul alimentar este des folosit in retetele rapide, mai ales la prepararea mancarurilor cu carne sau legume. De obicei, amidonul se amesteca intr-o cantitate mica de sos sau apa rece, pentru a evita formarea cocoloaselor. Mancarea nu va mai fi atat de grea cum e cea pe baza de rantas.
Pentru prepararea rapida a salatelor, sosurile gata preparate sunt binevenite. Ele se gasesc de cumparat intr-o varietate tot mai mare, dar de preferat ar fi sa alegeti varianta cu ingredientele cele mai simple. La salate nu folosesc decat un amestec format din ulei presat la rece, otet sau zeama de lamaie, sare roz himalayana, ierburile aromate si daca este necesar mustarul cu boabe, iaurt si pasta de rosii. Si pentru ca prefer preparatele aromate, putin sau mai mult picante, nu-mi lipseste sosul iute Arrabbiata (Pasta Souce de la K-Classic - Kaufland).
Se economiseste timp pretios daca nucile sau migdalele se cumpara gata macinate sau tocate. Ele vor fi folosite la prepararea pricomigdalelor, a prajiturii cu cirese, a tortului cu nuca, sau pur si simplu folosite la micul dejun in iaurtul cu fructe sau cum imi place mie lapte cald cu cacao, miere, doua cuburi de ciocolata care se lasa sa se topeasca in lapte, alaturi de doua felii de paine de secara sau cu tarate unse cu putin unt si presarate cu migdale macinate (un deliciu consistent si un mod placut de a incepe o dimineata racoroasa). Nucile si migdalele tocate se pastreaza cel mai bine in congelator, deoarece pot fi tinute timp mai indelungat decat intr-un dulap. In plus ele se pot folosi congelate, fara probleme. Si pe langa asta sunt foarte sanatoase si benefice pentru organism, deoarece contin grasimi sanatoase si esentiale.
Comentarii
Trimiteți un comentariu