Prunele si beneficiile lor pentru sanatate

Amintiri atat de dulci...mirosul inconfundabil al prunelor coapte, scaldate de soare, ne aminteste de dupa-amiezile de vara.
Exista mai multe varietati de prune decat in orice specie de drupa, cam 2000 cu totul. Prunele contin vitamina E, un antioxidant care combate actiunea radicalilor liberi, si poate fi utila in incetinirea unor efecte ale imbatranirii precum ridurile. Pe langa vitamina E, acesta sunt o sursa bogata de potasiu, sursa utila de fibre si fier, contin vitamina B6 si sunt laxative. Ca inconveniente ar fi ca sunt bogate in calorii si pot provoca flatulenta.
In ceea ce priveste prunele uscate, pentru ca mare parte a apei pe care o contin este indepartata, sunt o sursa mai concentrata de nutrienti, desi doar potasiul si fierul sunt in cantitati utile. In unele magazine puteti gasi prune in saramura, numite umeboshi, folosite de mult in medicina traditionala asiatica pentru tratarea problemelor digestive precum afectiunile gastrice, greata si constipatia. Prunele uscate se obtin din toate varietatile de prune. Ca toate fructele uscate, sunt surse concentrate de zahar, fiind alimente care aduc multa energie. Prunele uscate fiind o sursa utila de fibre alimentare cu efect laxativ, puteti inmuia o ceasca de prune uscate  in apa si mancati jumatate din ele dimineata si jumatate seara. Daca nu va plac prunele ca atare, sucul de prune este un substitut excelent, pe care il puteti cumpara si imbuteliat. Sucul de prune contine putine fibre, dar are totusi efect laxativ datorita unei substante numita izatina, care stimuleaza musculatura colonului.
S-ar putea sa suferiti de flatulenta la inceput, cand includeti prunele in dieta, insa acest simptom dispare cam intr-o saptamana, dupa ce v-ati obisnuit cu ele.

Comentarii