Cum se spala corect fructele si legumele?

Sertarul transparent pentru fructe si legume este locul cel mai periculos din frigider, mai mult, legumele verzi cu frunze pot contine pana la doua milioane de bacterii pe gram - de exemplu, varza este un mediu propice pentru Salmonella si E.Coli. Solutia? Spalati vegetalele intotdeuna cu apa de la robinet, la temperatura camerei. Astfel eliminati pana la 98% dintre bacterii. Iata cum se spala corect fructele si legumele:
Daca coaja e comestibila trebuie sa luati in considerare:

- merele
- piersicile
- rosiile
- dovleceii
- ardeii grasi.
Frecati timp de 30 - 60 de secunde, fructele si legumele sub apa de la robinet pentru a indeparta majoritatea bacteriilor. Puteti folosi o periuta speciala sau doar degetele (astfel evitati vatamarea fructelor moi precum piersicile si nectarinele).
Daca coaja e groasa trebuie sa luati in considerare:
- pepenii
- portocalele
- bananele.
Pentru a le spala corect, folositi o perie de legume ori o periuta de dinti noua si tineti-le timp de 30-60 de secunde, sub apa de la robinet. Perii ajung in crapaturile cojilor texturate, acolo unde se ascunde mizeria. Microbii se pot depune pe piele atunci cand atingeti coaja cu mana sau cutitul.
Daca cresc in ciorchini trebuie sa luati in considerare:
- fructele de padure
- strugurii.
Trebuie sa taiati cozile si tulpinile, puneti apoi fructele intr-o strecuratoare si stropiti-le cu apa timp de 60 de secunde ( o spalare prea scurta va imprastia mizeria, nu o va elimina). Apoi stergeti-le usor cu un prosop din hartie pentru a indeparta bacteriile ramase.
Daca au frunze multe trebuie sa luati in considerare:
- spanacul
- salata verde (chiar si produsele prespalate).
Rupeti frunzele din exterior, si timp de 30-60 de secunde spalati legumele sub apa rece. Puneti-le la scurs si stergeti-le cu un prosop de bucatarie. Sau folositi un uscator pentru salata (costa in jur de 30 de lei), e un accesoriu util si simplu de folosit.

Comentarii