Homar cu legume chinezesti si sos gorgonzola

Reteta Homar cu legume chinezesti si sos gorgonzola
Homarul: la inceput a fost un vis, apoi visul s-a transformat in realitate si apoi in aventura culinara distractiva. Fructele de mare se numara printre preferatele mele. Dar pana hipertiroidismul meu va intra in remisie macar o perioada daca nu definitiv (problemele cu tiroida fiind genetice sau poate o fi alte cauze care pornesc tot de la mintea noastra), pana atunci le voi consuma cu moderatie (datorita continutului de iod) dar nu le voi exclude total. S-a ivit la Ldil saptamana cu produse Deluxe care a venit de asemenea si cu un concurs la care nu am avut sansa sa castig, insa in urma cu 2 zile am fost anuntata ca am castigat un voucher de cumparaturi la celalalt concurs Lidl "Premiem pasiunea ta pentru gatit". Decat nimic, orice premiu e bine primit...Ce imi place la  saptamana cu produse Deluxe, e ca tot timpul apar produse noi, de exemplu mi-au placut mult chips-urile de legume (pastarnac, sfecla rosie, morcov si cartof dulce) si un tip de branza cheddar exceptional de buna. Asa... deci printre produsele Deluxe s-a aflat si exceptionalul homar. Cam scumpisor...320 g 30 lei, dar macar o data merita incercat. Din 320 g ramane carne putina si multe resturi. Chiar daca carnea a fost putina, sotul, dupa primele imbucaturi s-a retras din "competitie", si mi-a ramas mie restul plus toata cantitatea de icre rosii de homar (am avut surpriza de a nimeri un homar femela).
Noroc ca facusem pentru sos si vinete la gratar si s-a saturat el intr-un final. In ultima vreme, datorita unor probleme digestive a inceput sa lase carnea deoparte si sa accepte mai mult legumele. Acum sa vedem cum ne impacam :D, unul cu carne altul cu legume...
Ingrediente:
- 400 g legume chinezesti
- 1 homar de 320 g
- 200 g gorgonzola piccante (perioada de maturare este 80 -150 zile iar la cea dolce cremoso de 60 - 80 de zile)
- 150 g smantana 20% grasime
- 4 catei de usturoi
- 1 lingura cu mustar
- 1 ceapa
- 1 vanata
- 1 lingurita de unt
- condimente uscate: sare roz himalayana, turmeric, cimbru, piper negru, patrunjel,
Mod de preparare:
Homarul se lasa la decongelat in
frigider timp de 12 ore sau 5 ore la temperatura camerei.
Intr-o tigaie antiaderenta se topeste untul, se adauga ceapa taiata pestisor (julien), se lasa la calit 1 minut apoi se adauga legumele chinezesti si 250 ml de apa calda. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba 9 minute. Intre timp se pregateste vanata: se spala, se usuca, se taie felii, se presara sare si se lasa pana iese zeama amaruie din ele. Dupa 9 minute se adauga gorgonzola rupta in bucatele peste legume, iar atunci cand a inceput sa se topeasca se adauga smantana, condimentele uscate, mustarul si se mai lasa 5 minute pe foc amestecand din cand in cand sa nu se prinda dupa care se da deoparte. In loc se pune tigaia grill unsa cu putin ulei de rapita si cand s-a incins bine se aseaza feliile de vanata tamponate cu un servetel. Se lasa pe ambele parti cate 4 minute. Separat se pune o oala cu apa la fiert, cand incepe sa dea in clocot se scufunda homarul si se lasa sa fiarba 1 minut dupa care se da oala de pe foc si se mai lasa in apa fiarta pentru inca 5-6 minute. Si acum incepe distractia: pe o farfurie se pune sosul impreuna cu feliile de vanata la gratar iar pe alta se scoate homarul si se lasa putin la racit. Pana s-a racit a inceput cautarea ustensilelor potrivite conform filmuletului de mai jos dupa care m-am ghidat si eu. Vazusem mai demult la tv ca pentru a manca homar iti trebuie un cleste, dar pana in ziua gatitului nu mi-am facut griji in privinta ustensilelor. Cand am gasit filmuletul, scria pe acolo ca nu trebuie improvizate ustensilele dar pana la urma am zis ca se poate improviza (trebuia mancat in vreun fel;))). La inceput am pus pe masa un patent (mi s-a parut ca seamana putin cu clestele din imagine), dar parca nu mi s-a parut prea potrivit, pana am gasit un fel de cleste de spart nuci care semana izbitor cu cel din video doar ca avea un arc intre...a mers si asa ;))). Nu am avut nici tepusa metalica, in schimb am folosit un bat ascutit de frigariu ce m-a ajutat sa scot carnea dupa ce spargeam carapacea. In timp ce desfiguram homarul, piciorus cu piciorus, priveam si filmuletul. Ca sa va fie de ajutor il postez si eu putin mai jos. Pofta buna!

P.S: Sincer, am fost foarte incantata si abia asteptam sa mananc homar - pana sa-l scot din punga. Parca nici nu-mi venea sa pun mana pe el sau sa-l mananc, parea asa viu cand ma uitam in ochii lui, la picioruse, peri s.a. 
Concluzia sotului: nu merita omorat un animalut asa simpatic doar pentru o bucatica de carne.
Concluzia mea: a fost foarte bun in combinatie cu legumele in sos de gorgonzola alaturi de vinetele la gratar, dar nu cred ca voi mai incerca curand. A fost ceva unic si ma bucur ca am incercat macar o data. Daca o sa mai am ocazia, bine, daca nu, tot bine...exista inlocuitori.
Oricum, daca nu aveti ocazia sa incercati homar, sa stiti ca are un gust specific fructelor de mare, nu ceva foarte nemaiintalnit.
Probabil daca nu ar exista ferme/distribuitori de carne si am fi nevoiti sa taiem un animal cu mainile noastre pentru a ne hrani cu carnea lor cred ca am deveni multi (nu toti) vegetarieni :D. 

Comentarii