Clatite integrale cu ierburi aromatice, crema de avocado si pastrama de vita

Clatitele sunt asa de versatile incat tot ce va trebuie sunt ingredientele si imaginatia. Le puteti manca atat dulci cat si sarate, la micul dejun, la pranz si seara. Ei bine eu le mananc seara, combinate cu ingredientele mele preferate, printre care strecor si cateva fasii de carne sau ceva vegetal. Nu am mai mancat pana acum, de fapt mint, am mancat, dar nu cumparati, la vechiul loc de munca. De curand am descoperit niste carnaciori vegetali din soia putin picanti si fara ingrediente pe care nici nu le puteti pronunta. O sa-i vedeti in pozele ce urmeaza - nu-i asa ca seamana perfect cu cei din carne? Dar la gust nu se aseamana deloc cu cei din carne. Dar daca va place sa incercati ceva nou si sa faceti experimente la nivelul papilelor gustative, este bine sa nu-i ocoliti de tot.
Anul trecut facusem o reteta de chiftelute din nuci romanesti, pe care trebuie sa o incerc neaparat si la aceste clatite. Cu aceste ingrediente m-am jucat sub diverse forme: ba am facut clatite simple, apoi cu mirodenii si intr-un final cu lipii de casa din 5 ingrediente. Insa, astazi o sa scriu varianta cu clatite si mirodenii iar printre poze o sa strecor si imaginea lipiei cu doar 5 ingrediente (pentru a vedea imaginile in detaliu, apasati pe ele).
Ingediente:
- 200 g faina integrala de grau
- 100 ml apa minerala
- 1 lingura ulei de susan
- mirodenii: sare, cimbru, marar, boia de ardei dulce, oregano.
Pentru crema de avocado:
- 100 g iaurt grecesc
- 2 catei de usturoi
- jumatate de avocado copt
- 1 castravete mic cornichon
- 1 lingura mustar cu seminte
- 1 lingura sos de rosii.

Pentru umplutura:
- 100 g mix branzeturi: cheddar, mozzarella, emmentaler (50 g pentru fiecare clatita)
- varza kale sau salata mix
- rosii cherry
- 2 oua
- sunca de vita/sunca de curcan/ton/carnati din soia (am gasit o varianta fara prostii doar din ingrediente simple si organice - se pot achizitiona si de pe internet sub denumirea de "carnati vegetali unguresti")/sau puteti folosi reteta mea de chiftelute din nuca pe care le puteti modela sub forma de carnaciori (reteta aici)
- optional puteti folosi si jumatate de foaie nori (eu am folosit in combinatia cu sunca de curcan si i-a dat un gust interesant).

Mod de preparare:
 Se amesteca faina cu mirodeniile, apoi putin cate putin se adauga apa. Batem bine compozitia cu telul sa nu ramana cocoloase iar la final se adauga uleiul. Se lasa 15 minute sa se odihneasca aromele si intre timp se pregateste crema de avocado: se paseaza avocado cu o furculita si se amesteca cu castravetele taiat si restul ingredientelor. Se da la rece pana cand clatitele sunt gata de asamblare.
Se sparg ouale in farfurii separate, se bat bine, apoi se fac omleta (cate jumatate de omleta pentru fiecare clatita).
Acum este timpul clatitelor:
Se incinge bine o tigaie antiaderenta si se toarna in ea cate un polonic plin de compozitie (tigaia trebuie sa aiba diametrul de 21 - 23 cm - nu am avut tigaia potrivita aici unde sunt, asa ca "am urcat" compozitia si pe peretii tigaii :D). Cand s-a copt pe o parte se intoarce pe cealalta parte si se presasra pe toata suprafata, 50 g din mix-ul de branzeturi.
Pentru asamblare: partea cu branza topita se unge cu crema de avocado, un sfert din foaia nori (asta in cazul in care se foloseste sunca de curcan), se pune jumatate de clatita, apoi  cate 3 felii din tipul de carne aleasa, salata si rosiile (acestea se pot taia si in sosul de avocado cum am si facut intr-una din pozele de mai sus la varianta cu ton). Se ruleaza si se servesc imediat. Sunt super delicioase, aromate, usoare si pline de ingrediente nutritive. La fel se procedeaza si in cazul lipiilor de casa (singura diferenta este ca sunt putin mai crocante si mai putin maleabile decat clatitele, pe care le poti rula cu usurinta).
Pofta buna!




Comentarii