Mamaliga cu naut la cuptor si sote de ciuperci cu broccolini

Mamaliga, acest preparat simplu consumat de romani de-a lungul timpului, este un deliciu pentru stomac atat la propriu cat si la figurat. De ce? Mamaliga reduce aciditatea gastrica si are o actiune calmanta. Este bogata in vitaminele A, B, E, fier, potasiu si are proprietati astringente, tonice, diuretice si antiinflamatoare. 
Alaturi de naut, care este sanatate curata (o sursa excelenta de protenie, fibre, acid folic, mangan, fier, fosfor, potasiu, calciu, cupru, magneziu, zinc si vitaminele B) a iesit un preparat satios si delicios pentru orice pofticios.
Probabil am mai pomenit in vreun articol mai vechi, ca pe perioada zilelor cand sunt racita, mananc doar cir de malai cu ulei de masline si branza de burduf. Imi da o stare generala buna, este singurul preparat pe care-l tolereaza organismul meu in acele zile, in plus durerea de gat/piept dispare si imi revin destul de rapid in perioada de convalescenta. Cand eram mai mica, asta imi dadea bunica cand eram racita, si acum continui "traditia". Multe lucruri pe care le fac in fiecare zi, au fost dobandite de la bunica care nu mai este, dar asa imi aduc aminte de ea si de tot ce m-a invatat - una dintre vorbele cu care m-a crescut "Tine minte la bunica - omul valoreaza cat cuvantul lui." Ca intr-o zi sa mi se zica "daca nu ai contract scris, vorbele spuse de cineva nu conteaza, nu exista - a te astepta ca un om sa-si tina cuvantul este doar o practica proasta cu care ne-au crescut parintii." Hmmm...ce poti sa mai zici?
Bunica a fost cel mai bun si minunat om de pe acest pamant, care ura singuratatea si sa-si vada nepoatele imbracate in negru ;))).
Sa trecem la reteta!

Ingrediente pentru mamaliga: 
- 425 g naut fiert (nautul se pune la inmuiat peste noapte in 2l de apa iar a 2-a zi se fierbe cu putin dafin si rozmarin uscat, pana se sfarama cand strangem bobul intre degete...la final se adauga sarea)
- 60 g parmezan
- 50 g unt
- 3 cesti de apa
- 1 ceasca de malai de porumb
- sare.
Pentru garnitura:
- 300 g ciuperci
- 200 g broccolini
- 5 catei de usturoi
- 1 legatura de chives/ceapa verde
- 1 lingurita de unt
- 1 lingura de ulei de susan
- sare.
Pentru servire: gorgonzola, rosii cherry.

Mod de preparare:
Pregatim toate legumele: le curatam si le spalam unde este cazul.
Intr-o ulcica punem cele 3 cesti de apa cu putina sare si lasam sa fiarba. Cand apa este aproape de fierbere, se toarna malaiul in ploaie, amestecand cu un tel sa nu faca cocoloase timp de 10 minute. La final se adauga untul, parmezanul si boabele de naut. Pe o tava intinsa se pune hartie de copt unsa cu putin ulei, se intinde mamaliga pana aproape de margine, intr-un strat de 2 cm. Se presara putin parmezan deasupra apoi se baga in cuptorul preincalzit pentru fix 25 de minute.
In acest timp pregatim garnitura: intr-o tigaie topim untul, presaram putina sare apoi adaugam broccolini (tulpina se taie cubulete insa partea de sus se lasa intreaga si doar daca este prea mare o desprindem cu mana in bucati mai mici) si firele de chives taiate. Se lasa pe foc timp de 3 minute. Se da deoparte si acum urmeaza ciupercile: punel uleiul de susan in tigaie cu putina sare, cand este suficient de incins se adauga ciupercile. Se lasa 3 minute pe foc dupa care se adauga si usturoiul maruntit cu presa, pentru inca 2 minute. Se dau ciupercile deoparte si se pun peste sote-ul de broccolini.
Soteul este gata, inseamna ca este momentul sa scoatem mamaliga din cuptor si sa o lasam putin la racit (aproximativ 10 minute).
 Portionam mamaliga in forma de triunghi sau ii puteti da alta forma, si servim alaturi de garnitura de legume cu cateva bucati de branza gorgonzola. Puteti renunta la gorgonzola, insa mie mi se pare ca merge de minune in aceasta combinatie. Gorgonzola avand gust de branza la putina care o pun bunicii la tara, merge perfect alaturi de mamaliga cu naut (imi aduce aminte de "ursul pe jar" - bulzul ciobanesc).
O nebunieee de arome si gust! Pofta buna!


Comentarii