Budinca de tapioca cu ciocolata si dulceata de capsune cu portocale

Incepand de astazi salut budinca de tapioca cu bratele deschise :D. Putem incepe prin a admira culorile acestui desert? Nu! Mai intai trebuie sa va mai povestesc ceva. Intotdeauna m-am intrebat ce gust au perlele de tapioca. Am folosit faina de tapioca in unele dintre retetele mele (in blatul de pizza de exemplu), dar nu am reusit sa cumpar si perle de tapioca sau mai bine zis nu am avut curajul sa le incerc. Dar curiozitatea fiind mare... dupa atata timp am reusit sa prepar in bucataria mea budinca de tapioca. Credeti ca este complicata? Ghiciti ce...nu este! Nu am mai mancat in alta parte, dar presupun ca este cea mai buna. Ce este tapioca? Este un amidon extras din radacina de cassava si in mare parte este vorba de carbohidrati. Deci nu contine fibre, proteine sau gluten. Radacina de cassava este un tubercul dulce (seamana cu forma unui cartof), aromat si cu gust de nuci. Tapioca este utilizata pe scara larga in produsele alimentare: paine, deserturi, ca agent de ingrosare sau ca agent de legare in aluat pentru a imbunatati textura.
Budinca de tapioca este un desert usor, racoritor, unic (afrodisiac as putea spune), delicios - tratamentul perfect dupa o masa grea si o minunata revigorare. Acum, ca sunt constienta cat de necomplicata este, o sa fac cat mai des si in cat mai multe variante. Merge perfect atat ca desert cat si la micul dejun sau pe post de gustare. #Dessertfirst
Fie ca toti sa traim dupa "viata este scurta, mancati mai intai desertul." ;))

Ingrediente:
- 400 ml lapte de cocos
- 150 g tapioca
- 50 g ciocolata amaruie 75% cacao/o lingura cu pudra de roscove 
- 25 g ciocolata alba (optional)
- 3 linguri cu sirop de artar/xylitol
- 1 lingurita cu extract de vanilie.
Pentru dulceata:
- 25 de capsune
- 3 linguri cu xylitol
- sucul de la jumatate de lamaie (2 linguri)
- sucul de la jumatate de portocala.
Pentru decor:
- floricele comestibile (le-am achizitionat online)
- capsuni feliate.
Mod de preparare:
1. Intr-o olcica se pun capsunele taiate cubulete, impreuna cu xylitolul si sucul de lamaie. Se fierbe timp de 4 minute, amestecand din cand in cand, dupa care se adauga sucul de portocale si se mai lasa 6 minute la foc mic. Se da deoparte si se lasa la racit la temperatura camerei pana la intrebuintare.

2. Intr-o oala se pune 1 litru de apa. Cand incepe sa fiarba se adauga perlele de tapioca. Se lasa sa fiarba 5 minute dupa care se scot cu o spumiera si se pun intr-un bol cu apa rece pana la folosire.

3. Intr-un ibric se toarna laptele de cocos, impreuna cu siropul de artar, extractul de vanilie si perlele de tapioca. Se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, pana perlele devin transparente si absorb in mare parte lichidul. Se da de pe foc si se imparte compozitia in jumatate. Intr-un bol se pun bucatile de ciocolata amaruie iar in celalalt bol bucatile de ciocolata alba. Se amesteca usor pana s-a topit ciocolata.

4. Asamblarea: se clatesc 2 pahare cu apa rece, dupa care se decoreaza cu felii de capsune taiate felii subtiri. Primul strat va fi cu perlele de tapioca si ciocolata alba, urmatorul va fi cu perlele de tapioca si ciocolata amaruie, un strat cu dulceata de capsune, un strat cu perle de tapioca si ciocolata alba iar la final se decoreaza cu floricele comestibile. Cand se asambleaza celalalt pahar, se inverseaza straturile.

Budincile se servesc dupa ce s-au racit la temperatura camerei. Sau se pun in frigider si se servesc a doua zi. Dar cel mai bine este sa fie servite la temperatura camerei in ziua prepararii ;).
Pofta dulce!

Comentarii