Aspic de curcan cu oua de prepelita si legume

Mmmm...cu mamaliga calda merge perfect!
Multi adora raciturile, dar in acelasi timp multi nu.
In ceea ce ma priveste, aspicul/piftia sau raciturile (cum le numesc de mica) fac parte din categoria "preparate preferate".
Mereu mi-au placut dar nu cu soric sau urechi de porc cum mai obisnuiesc sa faca bunicile/mamele. Nu se compara raciturile din porc cu cele din carne de pasare deoarece cele cu carne de porc se prind fara ajutor din partea noastra datorita gelatinei din oase, iar oasele din carne de pasare nu contin atat de multa gelatina incat sa nu fie nevoie de gelatina adaugata. Cu toate astea le prefer pe cele din carne de pasare/cu pipote, am mancat suficient in copilarie cu carne de porc. Daca totusi o preferati pe cea din carne de porc, este indicat sa razuiti grasimea care se formeaza deasupra.
Fiindca nu mai mancasem de mult timp, am decis sa imi fac o portie pentru pofta inimii. Sotul nu prefera acest tip de preparat pentru ca in copilarie a avut o experienta neplacuta si de atunci nu mai vrea sa auda in veci de "racituri" indiferent cine si cum le prepara. Practic este o supa concentrata de carne care contine gelatina. Dar...nu poti obliga pe nimeni sa manance daca a ramas traumatizat :D.
Fiind sezonul raciturilor, nu ne ramane decat sa punem ingredientele preferate la fiert, astfel incat amestecul final sa contina de toate si sa aiba gust bun. Raciturile sunt usor de preparat, sanatoase si chiar indicate in alimentatia noastra. Contine putine calorii, dar are multe proteine si aminoacizi.
Ingrediente:

- 250 g piept de curcan cu tot cu os
- 12 oua de prepelita
- 5 catei cu usturoi
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 plic cu gelatina
- 1 lingurita cu dafin macinat
- sare dupa gust
- Pentru decor: boabe de piper rosu si cozi de ceapa verde.

Mod de preparare:
1. Se spala si se curata legumele.
2. Intr-un tuci se pune 700 ml de apa cu sare si se pune la fiert impreuna cu carnea si legumele (mai putin usturoiul). Cand s-au inmuiat legumele, se scot din apa si se pun intr-un bol. Carnea se lasa sa fiarba pana cand incepe sa se desprinda usor de pe os. Cu 10 minute inainte de final se adauga usturoiul maruntit cu presa si dafinul.
3. Intre timp, separat intr-o oala se pun la fiert si ouale de prepelita.
4. Cand este gata, se scoate carnea din supa si se adauga imediat gelatina hidratata in prealabil in apa rece timp de 10 minute. Supa se lasa la racit dupa care se strecoara.
5. Asamblarea: intr-un bol sau intr-o forma de prajituri se toarna un strat de 1 cm de supa, se decoreaza fundul bolului dar si marginea acestuia cu cateva oua de prepelita taiate felii, felii de morcov, boabe de piper si fasii de ceapa verde. Se da la rece pentru 10 minute. Dupa care marginile se decoreaza cu un al doilea strat cu jumatati de oua de prepelita, in mijloc se distribuie cu generozitate carnea fiarta maruntita, iar la final se toarna restul de supa. Se acopera cu o folie din plastic si se da la rece pana a 2-a zi.
Inainte de a rasturna raciturile pe un platou, forma se lasa cateva secunde in apa calda.

La acest pas am trecut printr-o mica aventura. Fix in momentul cand pusesem bolul in apa calda suna curierul, am zis ca vin repede si am lasat bolul in apa, dar ce sa vezi cand ma intorc o vecina curioasa ma astepta sa mai iscodeasca una, alta...cand am intrat in bucatarie se topise cam mult raciturile mele. Nervii au sarit in sus! Restul ramane poveste...
Data viitoare o sa iasa mai perfect. Nu le mai las in apa cand trebuie sa fac si altceva pentru ca fix atunci mai apare si ceva neprevazut: de exemplu un vecin curios care nu te-a mai vazut din 2018 :))) si tot asa...eu de obicei nu creez legaturi cu vecinii, ma limitez la salut si atat. Dar daca ma opresc, din politete nu pot sa-i fugaresc si na a trebuit sa sacrific ceva...
Raciturile se servesc cu mamaliga si se decoreaza dupa imaginatie. Sunt persoane care mai decoreaza raciturile cu maioneza s.a. Eu le-am lasat cu decorul facut la asamblare, decorul in plus strica gustul delicios al raciturilor.
Savurati cu placere!


Comentarii