Pachetele de orez umplute cu scoici si legume in crusta de parmezan

O da! Este destul de usor sa va indragostiti de aceasta reteta proaspata, mai ales daca obisnuiti sa mancati rulouri umplute cu diverse ingrediente. Aceste pachetele sunt distractive, usoare, satisfacatoare, personalizabile si delicioase. Un mod minunat de a manca legume crude (daca suferiti de anumite afectiuni gastrointestinale este recomandat sa gatiti legumele dar nu 100%).
Reteta de astazi, ca de obicei, se bazeaza pe principiul diversitatii. Cand iubiti mancarea, iubiti diversitatea si imbratisati cu bucurie orice ingredient nou. De multe ori, se confunda iubirea pentru mancare cu mancatul compulsiv (pe fond nervos). Va hraniti stomacul sau sentimentele? Daca raspundeti sincer la aceasta intrebare, veti afla daca aveti sau nu o relatie toxica cu mancarea.
 De fapt cand iubiti mancarea, o respectati dar va respectati si pe voi. Cand iubiti mancarea, atunci orice masa este sacra si consumata cu toate simturile la timpul prezent. Orice gust este simtit in profunzime, incat veti simti si munca celui care a gatit-o. Cand iubiti mancarea, curiozitatea de a descoperi ingrediente/arome noi nu va muri niciodata...iubirea este vesnic nesatisfacuta ;). Cand iubiti mancarea, orice energie negativa trebuie sa dispara - nu va asezati nervosi/suparati/nelinistiti la masa.  Astfel mancarea devine un aliat si nu un dusman de care sa va feriti.
Si nu in ultimul rand, daca iubiti mancarea atunci ar trebui sa incercati de cateva ori in viata sa cultivati. La final cand veti culege roadele muncii depuse, veti simti o recunostinta imensa.
Dupa cum am mai scris si in alte articole, nu conteaza ce mancati atata timp cat este cu masura si fara interdictii (sa va doriti ceva si sa refuzati implinirea dorintei). Interdictiile vin la pachet cu o multime de frustrari si rezultate negative. Bineinteles ca odata cu instalarea anumitor boli (cronice/acute) este de preferat sa respectati niste reguli si sa renuntati la anumite obiceiuri pentru a stimula procesul de vindecare (daca nu este prea tarziu). Sa nu uitam ca un stil de viata echilibrat are la baza un aport optim de principii alimentare care asigura mentinerea sanatatii.
Atata timp cat sanatatea va permite... diversitate fara etichetare! 
Acum sa revenim la pachetelele jucause, bogate in nutrienti - proteine, fibre, vitamine si minerale.
Ingrediente:
- 200 g carne de scoici/creveti
- 120 g tofu prajit (se lasa la marinat in sos de soia timp de 30 minute dupa care se prajeste pe ambele parti timp de 4 minute)
- 10 foi de orez
- frunze de spanac (am folosit frunze Komatsuna - frunze de spanac/mustar japonez)
- 2 fire de ceapa verde
- 2 linguri cu parmezan
- 2 linguri cu faina de ovaz
- 1 morcov mic
- jumatate de ardei verde
- jumatate de ardei rosu
- 1 ou
- optional: tort de peste (fish cake) - este o specialitate japoneza, un fel de kebab de peste (modul de gatire difera) preparat din carne alba de peste (pasata in blender) amestecata cu ou (pentru consistenta), sare si legume maruntite (morcov, ceapa verde, ciuperci, ardei, ghimbir). La final se prajeste in baie de ulei sau pentru o varianta mai light se gateste in cuptor. Eu am facut un fel de clatita din 100 g de peste maruntit, amestecat cu un ou, jumatate de ardei rosu, cateva fasii de ghimbir murat si un praf de sare.
Pentru sos:
- jumatate de avocado copt
- 15 g unt de caju
- 6 linguri cu iaurt integral
- 3 catei de usturoi
- 1 lingurita cu sos Sriracha
- 1 lingurita cu mustar
- 1 lingurita cu sos de soia
- alge Nori taiata fasii
- sare dupa gust
- seminte de susan prajite.
Mod de preparare:
1. Se pregatesc legumele: se spala si se taie fasii.
2. Intr-o tigaie se incalzeste 400 ml de apa.
Cu hartia de orez umezita poate fi dificil de lucrat. Cheia succesului este sa faceti pe rand cate un rulou. Nu trebuie umezite simultan toate hartiile de orez ci cate una. Se scufunda usor in apa calda (foile de orez se hidrateaza mult mai repede atunci cand utilizati apa calda), suficient de mult pentru ca intreaga suprafata sa atinga apa, apoi se scutura surplusul de lichid si se aseaza pe suprafata de lucru. Pentru cele mai bune rezultate, lucrati repede! Partea cea mai frumoasa este asamblarea: pe foaia de orez umezita se pun cate 3 scoici, o fasie de tofu prajit, o fasie clatita de peste, 3 fasii de ardei, cateva fasii de morcov, ceapa verde iar la final o frunza de spanac. Se ruleaza ca in reteta pachetelelor de primavara cu pui. Puteti trage un ochi si la reteta de pachetele cu ton si sparanghel.
 Repetati acest lucru cu foile de orez ramase. Veti obtine in total 10 rulouri.
Am ales sa adaug carne de scoici deoarece se topesc in gura. Textura imi aminteste de creveti, dar nu e la fel de fibroasa. 
3. Se incinge o tigaie antiaderenta, se pulverizeaza cu ulei de cocos/susan si se sterge excesul cu un servetel din hartie. Se scufunda rulourile in amestecul de ou batut cu parmezan, faina de ovaz si un praf de sare. Se aseaza rand pe rand in tigaie. Se lasa sa se prajeasca pana prinde o culoare aurie pe toate partile.
4. Intre timp se prepara sosul: se paseaza avocado si se amesteca cu untul de caju, usturoiul, iaurtul, mustarul, sosul Sriracha, sosul de soia si un praf de sare. Alegele Nori maruntite se presara peste sos inainte de servire. Daca va mai raman tije de spanac si bucati din clatita de peste, le puteti adauga deasupra sosului pentru decor.
Cand sunt gata rulourile, se taie in jumatate si se aseaza pe un platou de jur imprejurul sosului. Se servesc imediat.
Savurati cu placere!
                           
                         

Comentarii