Cui nu-i place piureul de cartofi? Daca sunteti in cautarea unei alternative la piureul de cartofi clasic, incercati reteta de astazi. Imi plac cartofii... mai ales piureul. Intr-o zi, cand am venit la masa cu aceasta combinatie, a fost declarata castigatoare. Aroma salbatica si savuroasa data de ingredientele folosite in reteta, duc cartofii piure la un nivel cu totul nou.
Originar din America de Sud, cartoful mov devine tot mai popular si in Romania. Au o culoare uimitoare si un gust distinctiv. Acestia pot varia de la violet si pana la un albastru inchis. Culoarea purpurie profunda a fructelor si legumelor este de obicei un semn ca aceste alimente au o doza buna de antioxidanti. Culoarea acestor cartofi semnifica regalitate si magie.
Interesant este faptul ca acestia isi pastreaza culoarea vibranta chiar si dupa gatire.
Interesant este faptul ca acestia isi pastreaza culoarea vibranta chiar si dupa gatire.
Sunt din ce in ce mai prezenti in restaurantele din intreaga lume datorita aspectului frumos, dar si pentru ca au fost declarati cea mai sanatoasa leguma din lume.
Ca si cartofii obisnuiti, cartofii mov sunt bogati in vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre si carbohidrati. In schimb, cartoful mov fata de cel obisnuit este mult mai bogat in antioxidanti - scad tensiunea arteriala si protejeaza organismul de diferite forme de cancer... daca este consumat in mod regulat.
Prima data cand am cumparat cartofi mov a fost din curiozitate. Incepand cu a doua oara, a fost datorita gustului. Nu difera cu mult fata de cei normali, dar pe langa acea culoare minunata, mi se pare ca sunt mai deliciosi si imbunatatesc gustul piureului. Au o aroma usoara de castane si merg foarte bine pe post de chipsuri (taiati in felii cat mai subtiri) cat si in salate, in functie de cat de sanatos doriti sa fie preparatul. Cu urmatoarea ocazie m-am gandit sa fac o salata calda de cartofi cu capere, ceapa, oua si verdeata. Hmm...abia astept! :)
Inainte de a va apuca de treaba, retineti faptul ca este recomandat sa faceti piure exact atat cat mancati in ziua respectiva. Caci odata lasat in frigider, piureul isi schimba gustul dar si textura. Pentru 2 portii de piure 4 cartofi sunt suficienti.
Aceasta este versiunea mea a ceea ce recunosc a fi cel mai bun piure de cartofi pe care l-am gustat vreodata. Impartasind reteta cu voi, sper ca voi raspandi macar putin din placerea pe care o resimt de fiecare data cand savurez acest preparat.
- 100 g pastai verzi
- 4 cartofi mov
- 4 cartofi albi
- 4 catei de usturoi
- 2 oua
- 2 fire de ceapa verde
- 2 linguri cu unt
- 1 ceapa galbena
- 1 ardei rosu mic
- 1 morcov mic
- 1 lingura cu sos de soia
- 1 lingurita si jumatate cu sarea florilor sau sare obisnuita (despre sarea florilor am scris aici)
- alge Nori maruntite (eu am folosit o varianta de alge ce continea si fulgi uscati de somon)
- optional: 3 linguri cu iaurt integral.
Mod de preparare:
1. Se spala si se pun cartofii la fiert. Cand sunt gata, se scurge apa si se lasa la racit timp de 25 de minute. Dupa care se curata de coaja, se taie cubulete si se presara putina sare.
2. Intr-o oala separata se topeste untul si se caleste ceapa taiata cubulete timp de 1 minut. Se adauga ardeii taiati cubulete, morcovul taiat fasii, pastaile verzi congelate/proaspete si 300 ml de apa/supa de legume. Se lasa sa fiarba timp de 10 minute. Apoi se adauga cartofii si ouale batute impreuna cu usturoiul maruntit si sosul de soia. Se acopera cu capac si se amesteca din cand in cand pana se gatesc ouale (aproximativ 5 minute). Se da deoparte, se adauga sarea florilor, ceapa verde, algele maruntite si iaurtul integral.
Se serveste cat este cald impreuna cu kimchi. Nici nu mai este nevoie de altceva. O deliciosenie! ;)
Despre kimchi gasiti mai multe detalii in aceste doua retete ce contin acest ingredient cu o multitudine de beneficii pentru sanatate:
- clatite cu kimchi si sos de avocado.
O reteta simpla si usor de preparat. ;)
O reteta simpla si usor de preparat. ;)
Comentarii
Trimiteți un comentariu