Snitel de carne umplut cu orez brun si legume

In timp ce zilele devin din ce in ce mai reci, o masa calda si reconfortanta este ceea ce aveti nevoie in aceasta toamna. Incalziti-va burtica pofticioasa cu o reteta delicioasa, precum cea de astazi. Un fel de mancare usor, care se prepara fara efort si cu ingrediente pe care le aveti la indemana. Daca sunteti in cautarea unei retete pentru pranz la serviciu sau pentru acasa, reteta de astazi nu va ia mai mult de 30 de minute sa o preparati. Cand sunteti la serviciu, nu uitati de pauza de masa. Este o perioada de reincarcare si realimentare in timpul unei zile aglomerate.
Este prima data dupa mult timp cand mananc carne presata. In general nu obisnuiesc sa fac spam... dar de aceasta data fac Spam in bucatarie ;)). Carnea presata Spam este un produs care de cand a aparut a castigat inimile soldatilor, liderilor mondiali, celebritatilor, bucatarilor, copiilor si parintilor.
Ultima data cand am mancat carne presata, a fost cand eram mai mica si mama obisnuia sa o foloseasca la sosul de rosii pentru paste sau sarmale. Tin mine ca nu avea un gust extraordinar dar mergea. Tot am auzit persoane care au mancat carne presata Spam si chiar eram curioasa ce gust are. Multi spun ca are un gust oribil si e mancarea saracului. Ei bine, varianta cumparata de mine nu are nici gust oribil, nici nu mi se pare ca e mancarea saracului, nu are nici ingrediente suspecte, contine doar carne de porc, carne de pui, apa, sare, amidon din cartofi, zahar si azotit de sodiu. Este un produs versatil si de inalta calitate. Nu stiu ce gust au alte variante de carne presata Spam, insa aceasta varianta cred ca este cea mai reusita. Folosita conform retetei de astazi, obtinem un preparat super delicios cu un gust excelent, care da dependenta.
(Nu prea inteleg ce inseamna mancarea saracului cand multi oameni in lumea asta nu au ce manca sau mananca o data pe zi. Unii dintre noi uitam de unde am plecat, candva poate nici noi nu am avut ce sa mancam in fiecare zi nu stiu ce specialitati, jumatate de paine (inainte se vindea painea si la jumatate, era perfect pentru cei care nu isi permiteau una intreaga) trebuia sa hraneasca 4 guri sau mai multe, alteori nici asta nu exista s.a... Oare cati dintre noi se uitau la Tom & Jerry salivand si inghitind in sec cand apareau scenele cu mancare aburinda?
Apoi unii dintre noi ajung la maturitate, au bani, incep sa devina fitosi, pretentiosi si sa puna etichete de genul "mancarea saracului, loc pentru saraci, eu nu merg acolo ca e pentru saraci...". Sau mai sunt cei crescuti in puf care habar nu au ce inseamna sa traiesti de pe o zi pe alta, parintii au fost instariti, le-au asigurat un trai bun si fara griji in fiecare zi, iar cand ajung la maturitate nici nu le mai ajungi la nas, dar sunt plini de frustrari si ii trateaza pe altii cu superioritate. Toti suntem plini de frustrari, de boli, avem un trecut in spate cu experiente placute sau mai putin placute, dar asta nu ne da dreptul sa ii tratam urat pe ceilalti, sa facem discriminari, sa punem etichete si sa ne razbunam pe ei, pentru ca noi nu suntem in stare sa ne regasim pacea interioara. Cand nu esti in stare, cel mai bine este sa cauti ajutor de specialitate sau daca nu vrei atunci sa taci si sa stai in banca ta, fara sa te bagi in vietile altora pe care oricum nu le cunosti.)
Am inchis paranteza si revin la reteta de astazi :). Pe cat de mult am scris in introducerea articolului, pe atat de putin voi scrie in modul de preparare.
Ingrediente:
- 340 g carne presata (eu am folosit carne presata Spam cu carne de porc + pui, cu 20% mai putina sare si 45% mai putina grasime decat varianta clasica)
- 50 g mozzarella
- 12 rosii cherry
- 5 frunze de salata verde
- 3 oua
- 3 ardei mici galbeni sau unul de marime medie
- 2 fire de ceapa verde
- 1 ceasca de orez brunt fiert
- 1 lingurita cu ulei de susan
- 1 lingurita cu suc de lamaie proaspat stors
- 1 lingurita cu sos de soia
- jumatate de morcov.
Mod de preparare:

1. Se fierbe orezul brun in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand s-a fiert se lasa sa se raceasca complet,
2. Se pregatesc legumele: se spala si se curata unde este cazul, dupa care se taie marunt ardeii, morcovul si ceapa verde.
3. Se decupeaza "miezul" carnii presate, in forma de dreptunghi. Ce a ramas se poate include in compozitie sau se poate folosi la o alta reteta. Eu am inclus cateva cubulete si in compozitie dar am pastrat mare parte din dreptunghiurile decupate pentru a face rulouri de orez umplute cu legume.
4. Intr-un bol se bat bine ouale, se adauga legumele, branza maruntita, sosul de soia, jumatate din cantitatea de orez fiert, legumele si cateva cubulete de carne presata.
5. Se incinge o tigaie antiaderenta, se aseaza dreptunghiurile de carne. Se prajeste pe o parte iar cand se intoarce pe cealalta parte se pune cate o lingura de umplutura. Se acopera cu capac timp de 3 minute, apoi se intoarce pe partea cealalta, lasandu-se 2 minute.
6. Intre timp se pregateste salata: se maruntesc cu mana frunzele de salata verde, rosiile cherry se taie in sferturi si castravetele se taie cubulete. Intr-un bol se amesteca toate ingredientele iar la final orezul fiert, uleiul de susan si sucul de lamaie.
Snitele umplute se servesc cat sunt calde impreuna cu salata. De paine nici nu mai este nevoie.
Cu umplutura ramasa am facut o omleta pe care am servit-o la aceeasi masa cu snitelele.
Savurati cu placere!
Bonus: pachetele de primavara cu Spam, dupa reteta de aici (in loc de tofu, fish cake si scoici am folosit carne presata prajita si ton). Au iesit super delicioase!




Comentarii