Prajitura cu mousse de ciocolata si jeleu de fructe


Conform retetei originale, mousse-urile contin in compozitia lor si oua (galbenusul se separa de albus), insa de multi ani am renuntat la a le mai folosi in crema prajiturilor (mai ales unde se poate ;) ).

Nu am mai facut de ceva timp un desert stratificat si colorat, asa ca m-am pus pe treaba si cu ce aveam prin frigider am preparat aceasta prajiturica simpatica. A trebuit sa ma deplasez la magazin doar pentru coacazele rosii, in rest am fost pregatita cu de toate. In general nu imi place sa cheltui pentru chestii in avans, dar cand vine vorba despre mancare aici sta treaba altfel. Mai ales ca suntem ceea ce mancam, deci trebuie sa ne hranim bine si sa ne rasfatam in fiecare zi cu ceva diferit. Cred ca as putea sa pun pe repeat anumite preparate insa curiozitatea culinara nu-mi da pace asa ca trebuie sa fac cat mai des experimente in bucatarie. 




Mousse-ul de ciocolata este o divinitate simpla, insa cand este asociat cu un blat finut si jeleu cu fructe, este de-a dreptul fenomenal. A iesit atat de buna, incat credeti-ma ca nu ati dori sa ramaneti singuri cu tentatia. Va va striga numele de fiecare data cand veti deschide frigiderul. Ce-i drept, cu putin efort, combinatia de astazi nu se va depune deloc. ;) Prajitura stratificata este preferata mea cand am chef sa ma distrez. Nu vreau sa va mint spunandu-va ca se face intr-o clipita, intrucat trebuie sa-i acordati timp pentru a sta in frigider, dar nici nu veti petrece mult timp in bucatarie daca veti respecta pasii de mai jos. Se pastreaza foarte bine in frigider, pana la 5 zile, dar la noi doi a rezistat doar 2 zile - a fost rasfatul nostru de weekend. Cand aveti invitati la cina si veti aduce desertul la masa, va parea ca ati petrecut ore intregi facandu-l ;)).  Ca de obicei, am incercat sa inlocuiesc zaharul cu xylitolul (consum dulciuri cu zahar, insa nu mai folosesc zahar extra la deserturile pe care le prepar acasa) iar blatul l-am facut cu faina integrala de orez. Este un desert usor, cu umplutura de mousse rece si acoperit cu un jeleu delicios cu fructe. Este neted, catifelat si extraordinar de decadent. Am observat ca multe persoane sunt reticente in a folosi gelatina in creme, deoarece au impresia ca nu vor mai obtine acea cremozitate pe care o intalnim la cremele fara gelatina. Insa, folosita in cantitatea potrivita, mousse-urile vor fi la fel de cremoase si decadente ca si cand nici nu am fi folosit gelatina. Gelatina are rolul doar de a crea rezistenta, de a lega putin crema, ca la taiere sa nu se amestece cremele si astfel vom obtine niste straturi curate. Cand folosim doar un singur tip de ciocolata atunci nu mai este necesara folosirea gelatinei. In loc de jeleul cu fructe puteti imbraca prajitura in ganas de ciocolata, frisca si unt sau cu o glazura de caramel. Aceasta prajitura are multa ciocolata de jos in sus, iar textura rece si bogata, face ca aceasta prajitura sa fie excelenta pentru orice ocazie.

La aceasta prajitura puteti folosi orice tip de forma doriti (rotunda, patrata, dreptunghiulara, ovala, inima, ursulet, stea, floare........de retinut ca blatul trebuie copt in aceeasi forma pentru a nu va complica existenta). De cand au aparut prima data la noi in magazine, am prins drag de cele de silicon si mi-am umplut bucataria cu fel de fel de forme colorate de la mic la mare.

Ingrediente: 

Pentru blat:

- 100 ml lapte de cocos

- 50 g unt 

- 3 linguri cu xylitol

- 2 oua

- 2 linguri cu faina de orez

- 1 lingura cu cacao

- jumatate de lingurita rasa cu praf de copt

- bucatele de ciocolata neagra fara zahar

- un praf de sare.

Pentru mousse-uri:

- 400 g crema de branza

- 200 g smantana 18% grasime

- 100 g ciocolata alba fara zahar

- 100 g ciocolata cu lapte fara zahar (daca va place mousse-ul amarui puteti folosi ciocolata neagra, le-am facut pe ambele insa mie mi-a placut mai mult cel cu ciocolata cu lapte - are o aroma mai blanda)

- 4 linguri cu lapte de cocos

- 2 linguri cu xylitol

- 3 lingurite cu gelatina

- 1 lingurita cu extract de vanilie.

Pentru jeleu:

- 200 ml suc de fructe rosii Hipp bio fara zahar/apa plata

- 50 ml de apa plata

- 50 g coacaze rosii

- 2 linguri rase cu xylitol

- 1 smochina proaspata

- 8 g pulbere de gelatina transparenta/1 pliculet cu tort gelee cu inchegare rapida rosu sau cu aroma de fructe de padure - insa acestea din urma contin si zahar intr-o cantitate nesemnificativa.

Info: 

- daca alegeti sa folositi tort gelee colorat/cu aroma nu mai este necesar sa folositi si suc de fructe rosii

- daca nu doriti sa folositi suc de fructe, atunci puteti folosi apa impreuna cu cateva linguri de sirop de fructe fara zahar amestecat cu o lingurita rasa cu pulbere de sfecla rosie pentru a aromatiza/colora putin jeleul.

Mod de preparare:




1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade celsius si se pregateste tava dreptunghiulara din silicon, se pulverizeaza cu ulei de cocos/floarea-soarelui.

2. Blatul: intr-un bol se adauga laptele de cocos impreuna cu untul si se pune pe baie de aburi pana se topeste. Dupa care se adauga ouale si sarea. Se amesteca cu mixerul pana la omogenizare iar la final se adauga faina de orez, praful de copt si pudra de cacao. Se incorporeaza bucatelele de ciocolata si se baga in cuptor pentru 18 minute. Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit timp de 10 minute.

3. Intr-un bol se bate smantana cu mixerul timp de 3 minute. Dupa care se adauga crema de branza, xylitolul, extractul de vanilie si se continua cu mixarea pana obtinem o compozitie omogena si aerata (aproximativ 3 minute). Compozitia se imparte in jumatate si se pune in doua boluri (unul pentru ciocolata cu lapte si unul pentru ciocolata alba).

4. Pentru jeleu: se pune gelatina la hidratat in 50 ml de apa rece. Intr-o olcica se pune lichidul la incalzit impreuna cu xylitolul. Cand acesta incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata. In cazul in care folositi tort gelee atunci amestecati praful impreuna cu xylitolul si treptat adaugati lichidul rece, apoi puneti cratita pe foc si lasati sa fiarba timp de 1 minut amestecand din cand in cand.

5. Indiferent de forma folosita pentru a face prajitura, puneti in interiorul ei folie acetofan (nu este necesar sa o folositi si pentru a acoperi fundul formei, ci se pune doar pe peretii ei). Aceasta este de calitate alimentara, non-toxica, sigura de utilizat in contactul cu alimentele. Functia ei principala este de a proteja perfect marginea torturilor/prajiturilor, astfel incat atunci cand o veti dezlipi, rezultatul final va fi perfect. Trebuie doar sa taiati lungimea dorita.


Dupa ce ati asezat folia, puneti fructele pe fundul formei, dupa care turnati lichidul cu gelatina, lasati sa se raceasca putin, apoi bagati tava in frigider sau in congelator (pana se intatreste).

6. Intre timp se pregateste mousse-ul de ciocolata cu lapte: o lingurita si jumatate de gelatina se pune la hidratat in doua linguri cu apa rece, timp de 10 minute. Pe baie de aburi se topeste ciocolata cu lapte impreuna cu doua linguri cu lapte de cocos. Cand s-a topit complet se adauga gelatina hidratata impreuna cu o lingura din compozitia cu branza si se amesteca pana cand aceasta se topeste. Ciocolata topita se da deoparte si se bate cu telul pana cand se mai raceste putin. Dupa care se adauga peste crema de branza aerata si se amesteca bine cu telul pana cand ciocolata topita s-a incorporat complet. Se toarna crema peste jeleul cu fructe si se baga din nou in congelator pana se intareste.

La fel ca mai sus se procedeaza si pentru topirea ciocolatei albe care se incorporeaza in crema cu branza ramasa. Dupa ce se intareste putin, se scoate din congelator, se pune blatul peste crema alba, se acopera cu folie si se lasa in frigider pana a doua zi.

Cu 15 minute inainte de servire, se scoate cu grija din forma, tinand prajitura cu blatul in palma, se indeparteaza folia apoi se aseaza pe un platou. Se feliaza cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte. Eu am ales sa asez prajitura pe un disc de carton bleu sidefat (atat rola acetofan 10 cm - 29 lei cat si platoul baza tort bleu - 13 lei le-am achizitionat online prin 2019, acum e posibil ca preturile sa mai difere putin).


Probabil veti observa ca blatul este mai pricajit in comparatie cu cremele, insa am dorit sa simt cat mai mult gustul cremos al mousse-urilor (si in general nu imi plac prajiturile cu mult blat - cred ca am mai mentionat asta si in alte articole).

In curand se apropie o zi speciala, asa ca mi-am propus sa fac un tort pe baza de mousse-uri, diferite de cele din reteta de astazi, iar blatul va avea acelasi diametru ca si cremele, putin mai gros decat cel din reteta prezentata mai sus si va fi pe baza de faina, nuci si cacao. Va fi un mare succes pentru orice ocazie ;). Stati pe-aproape!

Pofta dulce!




Comentarii

Unknown a spus…
Arată foarte bine, felicitări .
Foodlover.ro a spus…
Multumesc! Ma bucur ca ti-a placut! ;)