Prajitura caramel cu nuca de cocos

 Reteta Prajitura caramel cu nuca de cocos
Ingrediente:
- 6 oua
- 2 nuci de cocos(sau lapte de cocos dar mai convenabil ar fi sa cumparati nuca de cocos sa folositi atat lichidul dinauntru cat si nuca de cocos)
- 1 cana de lapte de vaca 1,5 % grasime
- jumatate de cana de zahar brut de trestie
- 1 fiola esenta de vanilie
- 1 lingurita rasatura coaja de  lamaie
- jumatate de lingurita esenta de migdale.
Pentru caramel:
- 1 cana de zahar
- esenta de vanilie sau portocala.
Optional in locul caramelului:
- sos de ciocolata(ciocolata neagra topita pe baie de aburi cu 1 ceasca de smantana)
- sos de capsuni si afine(sau una din ele): capsuni si afine congelate sau proaspete(capsunile taiate cubulete), acoperite cu zahar si lasate la temperatura camerei pana se opeste zaharul dupa care se serveste cu prajitura.
Mod de preparare:
Daca cumparati nuci de cocos intregi, bateti cu un cui in una din cele 2 adancituri pe care la are nuca de cocos, se ia lichidul dinauntru. Nuca de cocos se pune in cuptorul cald pentru 10 minute pentru a se desface singura. Se clateste interiorul dupa care se scoate mijlocul cu un cutit. Sau cum am facut eu mai simplu si chiar i-au amuzat pe cei carora le-am zis cum am parcurs aceste etape, la inceput nici nu m-au crezut:)): adanciturile le-am spart cu bormasina(masina de gaurit), nuca am taiat-o in jumatate cu un fai mai mic, simplu:D.
VARIANTA CARAMEL: Se bat cu telul cele 6 oua cu zaharul de trestie, se pune esenta de vanilie si cea de migdale, se pune lichidul de la nucile de cocos, rasatura de lamaie, laptele si un sfert de nuca de cocos data prin razatoare. Apoi se face caramelul: se pune pe foc intr-o oala mai mica, o cana de zahar cu 2 linguri de apa, se lasa pana se caramelizeaza iar la final se pune esenta de vanilie sau de portocale(in functie de preferinta). Apoi se pune caramelul intr-o tava, se lasa pana se intareste dupa care se pune compozitia lichida. Se pune tava intr-o alta tava mai mare pusa cu jumatate de apa calda si se lasa la cuptor pe baie de aburi 60 de minute. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa in tava la racit 10 minute, apoi se rastoarna pe platou.
VARIANTA SIMPLA: Se pune compozitia lichida intr-o tava neunsa si se lasa la cuptor pe baie de aburi pana se intareste. Si la fel ca varianta cu caramel dupa ce se scoate din cuptor se lasa la racit apoi se pune pe platou deasupra sosului de ciocolata ori deasupra sosului de fructe care le-m descris in ingrediente.
Eu prefer sa servesc prajitura cu sosul de ciocolata sau de fructe. Este o prajitura simpla, fara faina si nu prea dulce, din cauza ca nuca de cocos absoarbe zaharul in exces. Pofta buna!

Comentarii

Aurica a spus…
excelent desert si pe cat de bine arata pe atat de delicios si suculent este ;)