Prajitura Tiramisu cu glazura de caramel

Prajitura Tiramisu cu glazura de caramel
Ingrediente

Pentru foi:
- 350 g faina,
- 150 g unt
- 150 g zahar
- 2 oua
- 1 pliculet praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru creme:
- 4 galbenusuri
- 4 linguri de amidon
- 2 linguri de cafea instant(ness)
-  400 ml lapte
- 1 pliculet de gelatina
- 1 cana de zahar
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 ciocolata amaruie
- 150 g mascarpone
Pentru glazura caramel:
- 12 linguri zahar
- 6 linguri apa
- 3 linguri cacao
- 50 g margarina
- 50 g ciocolata alba
Mod de preparare:
Se amesteca zaharul cu untul, se adauga faina, praful de copt, esenta de vanilie, praful de sare si la final se adauga ouale batute separat. Se amesteca bine pana se omogenizeaza. Pentru a obtine 3 foi de blat egale se imparte aluatul in 3 parti si se coc separat sau daca aveti un cutit bun se poate coace tot aluatul si se imparte apoi in 3 foi. Se tapeteaza o tava dreptunghiulara cu unt si hartie de copt se pune prima parte de aluat, se de la cuptor si pentru a vedea cand e gata faceti testul cu scobitoarea, cand iese scobitoarea curata atunci este gata. Procedati la fel si cu celelalte doua parti de aluat. Intre timp se prepara cremele asa: se pune intr-o cratita pe foc 1 cana de lapte rece cu cafeaua instant si se lasa sa fiarba. Separat se amesteca galbenusurile cu zaharul, amidonul si restul de lapte. Se ia cratita de pe foc, se adauga cealalta crema si se pune din nou pe foc pana se ingroasa putin dupa care se ia de pe foc si se pune gelatina inmuiata. Apoi se imparte compozitia in doua parti: prima parte se amesteca cu mascarpone si cealalta jumatate se amesteca cu bucatile de ciocolata pana acestea se topesc si se omogenizeaza. Se lasa cremele la frigider 30 de minute. Apoi se face glazura caramel: se pune intr-o cratita pe foc apa, zaharul, cacao, untul si se lasa sa fiarba pana se ingroasa putin. Dupa care se asambleaza prajitura: se pune peste prima foaie crema de ciocolata apoi se pune a 2-a foaie peste care se pune crema de mascarpone si deasupra ei cea de a 3-a foaie peste care se pune glazura de caramel decorata cu ciocolata alba topita.
RECOMANDARE: In locul acestor creme se poate folosi o crema simpla din 250 g de iaurt cu 250 g de frisca facuta in casa, 1 lingurita esenta de vanilie se bat bine cu 1-2 cani de zahar sau sirop de agave, dupa preferinta. Se umple foile cu aceasta si deasupra ornandu-se tot cu glazura de caramel si ciocolata alba topita. Se lasa la frigider pana la servire. O prajitura exceptionala. Eu am incercat ambele tipuri de creme si sunt foarte bune. Pofta buna!

Comentarii

MihaelaT a spus…
Arata grozav!