Majoritatea problemelor parului si ale pielii capului se pot trata si acasa. Matreata si caderea parului pot fi legate si de o proasta nutritie, stres, boala, un tratament dur sau din cauza unor efecte secundare ale unor medicamente. Rarirea parului se poate datora si unor dereglari hormonale temporare sau imbatranirii. Starea parului este adesea legata de stilul de viata si de modul in care se ingrijeste fiecare. De asemenea nu trebuie sa tineti un regim pentru a slabi brusc, nesanatos si consumati cat mai des alimente bogate in proteine, caroten, acizi grasi esentiali, fier, siliciu, zinc, B complex (in special biotina), vitamina C si E.
Pentru stralucirea parului se aplica pe par un ou amestecat cu jumatate de cana de apa calda, se lasa 5 minute dupa care clatiti sau lasati de seara pana dimineata. Beti in fiecare zi o cana de ceai de schinduf pentru a favoriza cresterea parului.
Pentru matreata:
1) se fierb 4 linguri de cimbru in 2 cani de apa, se lasa la racit apoi se aplica pe pielea capului dupa spalare.
2) se fierb 2 linguri de radacina de brusture intr-un litru de apa, se lasa la racit apoi se clateste parul si se maseaza pielea capului.
3) se fierb 3 linguri de pulbere de brusture sau radacina de brusture cu 3 linguri de frunze de mesteacan intr-un litru de apa. Se lasa la racit dupa care se pune o lingura de otet, se clateste si se maseaza pielea capului.
4) se fierb 2 linguri de rozmarin in 500 ml de apa, se lasa la racit, apoi se clateste parul.
Pentru caderea parului si pentru prevenirea alopeciei:
5) tinctura de ardei iute: se amesteca 200 g ardei iute uscat sau 300 de g de ardei iute proaspat, se taie marunt, se pune intr-o sticla de 500 ml si se toarna alcoolul de 70-90 grade cat sa fie cu 5 cm deasupra ardeiului. Se lasa la macerat timp de 10 zile dupa care se foloseste dupa sau inainte de spalare, se maseaza pielea capului energic si dupa 20-30 de minute se clateste cu apa calda.
6) tinctura de urzica: se amesteca 20 g de frunze uscate de urzica cu 300 ml de alcool de 70 grade, se lasa la macerat la soare sau la caldura timp de 15 zile, agitand din cand in cand, dupa care se folosesc cate 3 linguri amestecate cu 250 ml de apa calda cu care se maseaza radacina parului (aceasta tinctura tonifiaza parul, combate matreata, seboreea si previne alopecia.
7) pentru uz intern pentru combaterea alopeciei si penru prevenirea caderii parului se iau o data pe zi 70 de picaturi de tinctura de rozmarin cu 15 minute inainte de masa de pranz.
8) se freaca parul la radacina cu catei de usturoi taiati in jumatate.
9) se fierbe intr-un litru de apa un amestec de 3 linguri de frunze de urzica + 3linguri radacina de brusture + 3 linguri frunze de mesteacan + 3 linguri conuri de hamei + 5 picaturi esenta de lavanda. Se lasa la racit dupa care se clateste parul.
10) Crema si infuzie de rostopasca (combate alopecia): se face o crema din 6 g suc de rostopasca, sapun alb si unguent camforat. Se fierb 4 linguri de rostopasca uscata intr-un litru de apa, se lasa 12 ore, se strecoara dupa care se pun timp de 6 minute comprese. La final se aplica crema ,masand bine.
Alegeti cu atentie produsele care se potrivesc fiecarui tip de par, alegeti formule usoare care sa nu contina prea multe ingrediente ( multe ingrediente = multe chimicale), nu folositi prea mult uscatorul de par si alte aparate electrice si nu aplicati aer foarte cald aproape de cap. Puteti apela si la tratamentele profesioniste, daca aveti parul uscat sau vreti sa il vopsiti, folositi produse naturale precum henna sau altele pentru a da stralucire si luciu parului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu