Asocierea alimentelor in mod corect

Asocierea adecvata a alimentelor ajuta organismul sa arda mai eficient grasimile, poate asigura absrbtia maxima a substantelor nutritive,  enzimelor si a proteinelor, previne balonarea, formarea gazelor intestinale, indigestia si poate remedia si preveni cele mai multe probleme corelate cu obezitatea.
Insa in lipsa unei asocieri corecte a alimentelor va fi imposibil sa digerati complet mancarea, veti impiedica absorbtia de substante nutritive, veti tulbura activitatea enzimelor digestive, riscati sa suferiti de balonare, arsuri stomacale, indigestie, malabsorbtie(cu care m-am confruntat si eu un timp), constipatie, crampe, sindromul de colon iritabil, flatulenta sau chiar mai rau.
Problema consta in faptul ca unele alimente se digera mai repede decat altele iar enzimele necesare digestiei difera in functie de tipul de aliment ca si in conditiile in care are loc o absorbtie buna. De exemplu pentru a fi digerate, proteinele au nevoie de sucuri digestive acide pe cand carbohidratii necesita sucuri alcaline. Daca veti adopta metodele de asociere a alimentelor pe care le voi prezenta mai jos veti remarca imbunatatiri semnificative ale simptomelor fizice in doar cateva zile precum veti resimti si o crestere a energiei si veti avea o dispozitie mai buna si mai multa vitalitate.
Alimentele sunt impartite in 4 grupe astfel:
GRUPA1:  proteinele (carnea rosie, carnea de pasare, branza, lapte, peste, oua, nuci) produc sucuri acide pentru a se digera deci se digera incet.
GRUPA2: carbohidratii (toate tipurile de cereale, produsele preparate din acestea - paine, paste fainoase, cereale pentru micul dejun, faina, biscuiti s.a, legumele care contin amidon precum cartofii si porumbul dulce) produc sucuri digestive alcaline, se digera rapid si au nevoie de alte enzime decat proteinele.
Daca veti consuma impreuna alimente din grupa1 si din grupa2, enzimele si sucurile digestive rivale se vor "lupta" si se vor neutraliza reciproc, rezultatul fiind ca hrana nu va mai fi digerata eficient, va intra in putrefactie in intestine, provocand gaze intestinale, balonari, arsuri, dureri de stomac, malabsorbtie, indigestie si scaderea energiei.
GRUPA3: salatele, legumele care nu contin amidon, radacinoasele, semintele, ierburile, condimentele si uleiurile din seminte, acestea pot fi digerate atat cu alimentele din grupa1 cat si cu cele din grupa2.
GRUPA4: fructele (folosesc enzimle complet diferite fata de toate grupele mentionate anterior, ele formand un grup distinct si detin recordul de viteza in ceea ce priveste digestia).
Reguli de combinare a grupelor de alimente: 
- Nu consumati la aceeasi masa alimente din grupa1 si alimente din grupa2
- Alimentele din grupa3 pot fi consumate atat cu cele din grupa1 cat si cu cele din grupa2
- Alimentele din grupa4 (fructele) trebuie mancate intotdeauna singure la cel putin 30 de minute - 1 ora distanta de consumarea alimentelor din celelalte grupe. De preferat ar fi sa le consumati dimineata pe stomacul gol fara alte tipuri de alimente. Daca veti manca fructe dupa masa fara a lasa un timp, acestea vor ramane blocate in urma celorlalte alimente care au nevoie de mai mult timp pentru digestie, asa ca ele vor incepe sa fermenteze in burta ceea ce  nu e o stare tocmai placuta pe care toti cred ca am resimtit asta uneori in viata noastra. Si inca ceva important: pepenele nu se amesteca niciodata cu alte fructe deoarece acesta dintre toate fructele se digera cel mai rapid asa ca ori mancati numai pepene fara alte fructe ori deloc pepene si mancati alte fructe. Cand amestecati fructele cu alte tipuri de alimente va veti balona, veti avea flatulenta, indigestie s.a stari deloc confortabile.
- Dupa o masa cu carbohidrati lasati sa treaca cel putin 2 ore pana sa consumati proteine, si dupa ce mancati proteine lasati sa treaca 3 ore pana sa mancati alte alimente cu carbohidrati. Proteinele au nevoie de 4 ore pana sa ajunga in intestin in timp ce carbohidratii parcurg un drum de 2 ore de la inghitire pana in intestin.
Sunt sigura ca multi din noi nu respecta aceste reguli deloc, chiar si eu nu le-am putut respecta intotdeuna dar cateva reguli incerc sa le respect avand in vedere ca am avut probleme cu malabsorbtia (in urma analizelor medicul de familie imi zicea ca eu nu mananc deloc desi eu mananc mult de cand ma stiu,  mancam dar acum mi-am dat seama de ce nu absorbeam substantele nutritive din alimentele pe care le consumam, pentru ca nu o faceam in mod corect dar pana sa aflu asta am facut un tratament cu multe vitamine si incontinuare mai iau vitamine ca sa imi suplimentez alimentatia si incerc sa combin alimentele cum trebuie, nu mi-am mai facut analizele de atunci dar cel putin ma simt mai bine ca inainte si am mai multa energie). Multa lume in special femeile fug de vitamine si alte suplimente alimentare care sunt necesare, din cauza motivului pe care il invoca: se ingrasa.










Comentarii