Pro si contra consumului de peste si fructe de mare

Pestele reprezinta unul dintre alimentele importante din hrana omului, deoarece are un continut bogat in factori nutritivi, carnea este gustoasa si are un tesut muscular foarte fin si usor de asimilat. Speciile de pesti cu importanta economica pe piata interna si internationala sunt: sturioni, scrumbii, ton, somon, pastrav, dorada, peste calcan si anghila. Utilizarea culinara a pestelui este multipla, pestele fiind prezent in multe tipuri de preparate obisnuite dar si in prepratele pregatite pentru ocazii speciale. De la peste se pot consuma si icrele si laptii. Preparatele din peste se asociaza cu legume, cereale si sosuri.
In categoria fructelor de mare intra speciile de crustacee (racul de rau sau de lac, crabul, crevetii, homarul si langustina), moluste (melcul, scoica de rau sau de lac, midiile si stridiile), batracieni (broaste obisnuite de lac sau de rau de la care se folosesc picioarele din spate, de aici si denumirea de "pui de balta")  si octopus (sepie, caracatita si calamar).
Carnea furnizata de fructele de mare, este bogata in vitaminele A, B1, B2, saruri minerale precum fosfor, potasiu, fier, zinc dar in acelasi timp sunt si foarte greu de digerat cu exceptia puilor de balta. Preparatele din fructe de mare se evidentiaza prin faptul ca sunt diferite nu numai de la o specie la alta, ci prezinta si diferente importante de preparare i prezentare in cadrul unei specii, fapt datorat multitudinii de sortimente care pot fi obtinute din acestea. Astfel fructele de mare pot fi intalnite in meniuri de la gustare pana la preparat de baza:
- salate cu fructe de mare
- supe
- paste
- orez
- mancaruri si fripturi.
Pana de curand nu stiam ca fructele de mare sunt de post, dar intr-o zi am vazut la tv ca unii preotii considera fructele de mare ca fiind de post, datorita faptului ca sunt nevertebrate iar acest obicei vine chiar din Grecia, de la calugarii de pe muntele Athos. Deci daca ati epuizat  pana acum mai toate mancarurile de post, fructele de mare pot fi o noua alternativa.
In favoarea consumului de peste si fructe de mare stau datele statistice. In tarile une pestele si fructele de mare sunt la loc de cinste in meniurile zilnice, depresiile si dementa de tip Alsheimer sunt in scadere. Studiile indica o scadere cu 15% pana la 20% a cazurilor de depresie. Suplimentele alimentare nu pot acoperi deficitul de acizi grasi Omega 3, vitamina B12, iodul si oricum aceste elemente care lipsesc organismului sunt mai valoroase in stare naturala. Compensarea deficitului prin administrarea de suplimente alimentare nu aduce aceleasi beneficii ca alimentele bogate in aceste elemente. Nu numai creierul, ci si alte organe au de castigat daca mancam peste si fructe de mare. O persoana care ocoleste aceste elemente are un deficit de seleniu, oligoelement esential care controleaza procesul de imbatranire. In plus, acizii grasi Omega 3 imbunatatesc activitatea inimii si a vaselor sangvine. A manca peste de doua ori pe saptamana inseamna reducerea la jumatate a riscurilor de infarct. De asemenea, pestele si fructele de mare sunt surse bogate de vitamina D.
Dar in ziua de azi, cu atatea probleme, trebuie sa ne ajutam de acestea atat in stare naturala cat si sub forma de suplimente, pentru a ne asigura necesarul zilnic.
Este contraindicat consumul de peste si fructe de mare persoanelor care sunt alergice la aceste alimente sau la compusii lor.
Cele mai multe incidente alimentare sunt legate de stridiile din golful Mexic, unde se dezvolta periodic o bacterie, Vibrio vulnificus, ce poate fi fatala pentru persoanele din anumite zone de risc, care sufera de:
- diabet
- boli de rinichi
- abuz cronic de alcool
- cancer
- SIDA
- boli de ficat.
Bacteria nu rezista insa la temperaturi inalte si nu se transmite decat daca sunt consumate stridii vii (cele care trebuie sa se miste daca le turnati zeama de lamaie pe carne).
Dupa cum vedem sunt mai multe beneficii decat dezavantaje deci, cu exceptia problemelor financiare, nimic nu ne poate opri sa consumam cat mai des peste, macar de doua ori pe saptamana.

Comentarii