Sfaturi practice, utile in bucatarie

Mereu ne straduim sa ne imbunatatim eficienta in bucatarie iar cateva sfaturi utile ne ajuta sa economisim timp dar si bani. Iata cateva sfaturi de ajutor pentru orice bucatareasa:
1. Fructele inghetate pot fi readuse in starea initiala daca sunt introduse intr-un vas cu apa, la temperatura camerei si scoase abia dupa 12 ore. Introducerea fructelor in apa se face cu mare atentie, incat ele sa nu se atinga una de alta si nici de peretele vasului.
2. Legumele si zarzavaturile isi pastreaza culoarea daca sunt fierte in apa amestecata cu bicarbonat de sodiu (jumatate de lingurita la 1kg de legume).
3. Legumele nu se mai inegresc daca in timpul cat fierb in clocot, se va stoarce putina zeama de lamaie peste ele.
4. Legumele uscate se pot conserva de la un an la altul, pastrandu-se in saculete de panza, pentru a patrunde aerul.
5. Culoarea spanacului ramane verde daca se pune la fiert direct in apa clocotita.
6. Telina devine alba daca, inainte de a se pune la fiert se tine 3 ore in apa cu otet.
7. Ciupercile raman albe, dupa preparare, daca se picura peste ele, imediat ce au fost curatate si spalate, suc de lamaie.
8. Ciupercile care au fost cumparate din piata sau de la cineva de pe strada sau care au fost culese chiar de voi, se verifica, inainte de a fi consumate, pentru a evita otravirea, printr-una din metodele urmatoare:
- se introduce o lingurita de argint in mancarea de ciuperci cat timp este pe foc, si daca lingurita se innegreste, ciupercile sunt otravitoare
- daca atunci cand puneti patrunjel verde in mancarea de ciuperci, se innegreste, atunci ciupercile sunt otravitoare
- se pun ciupercile la fiert impreuna cu o ceapa taiata in doua, daca ceapa se albastreste, se invineteste sau se innegreste, ciupercile sunt otravitoare.
9. Vinul alb din sosuri poate fi inlocuit cu doua bucatele de zahar dizolvate in putin otet din vin.
10. Mustarul ramane proaspat si nu se usuca in borcan daca peste el turnam un strat de otet.
11. Mirosul de varza murata, gulii sau conopida nu se imprastie daca in oala pusa la fiert, se introduce o bucata de paine alba uscata sau un cartof curatat, libere sau infasurate intr-o bucata de panza sau daca se aseaza pe capacul vasului o carpa curata inmuiata in otet sau o bucata de paine inmuiata in vin.
12. Vasul in care se prepara sosurile calde, trebuie sa aiba peretii grosi pentru ca sosul sa nu se arda si sa fie larg pentru a se putea amesteca usor si pentru a putea continutul sa scada repede.

Comentarii