Leguminoasele sunt valoroase prin continutul lor bogat in proteine si fibre. O cana de leguminoase gatite ne aduce un aport de 12-15 g de proteine valoroase, in functe de soi. Proteinele sunt completate cu aportul de proteine din cereale. Sa nu uitam ca aportul zilnic necesar de proteine este de aproximativ 50 g, nu mai mult cum se credea pana acum, si chiar s-a descoperit si confirmat ca un consum prea mare de proteine alunga calciul din corp si imbolnaveste rinichii. In familia leguminoaselor intra fasolea cu nenumaratele ei specii, soia, denumita si apreciata pretutindeni in lume ca planta minune, lintea, nautul, bobul, mazarea s.a. Din acestea se pot prepara mancaruri extrem de gustoase, incepand de la pateuri care se intind pe paine, pana la chiftele, droburi, carnaciori, sarmale s.a.
Nautul si soia dupa ce au fost puse la inmuiat peste noapte, mixate in blender cu o cantitate mica de apa, constituie un excelent inlocuitor de ou in retetele care trebuie "legate", de exemplu chiftele, droburi, carnaciori s.a.
Sub forma de boabe fierte, in stare rece, impreuna cu diverse zarzavaturi, se pot consuma vara ca salate foarte hranitoare, dar racoroase totodata. Ca si cerealele, leguminoasele se pastreaza in borcane mari, inchise cu capac sau in vase de plastic bine etansate, de asemenea cu capac. Se pastreaza la rece intr-un loc uscat. Leguminoasele sunt o sursa importanta de tiamina si riboflavina. Cele doua vitamine lucreaza impreuna, fiind foarte utile pentru tubul digestiv, dar si pentru sistemul nervos, ochi si piele. Leguminoasele au un continut ridicat in fibre care sunt atat de importante pentru reglarea digestiei.
Pentru eliminarea gazelor produse in intestine de aceste alimente, la anumite persoane, sunt necesare cateva reguli care trebuie respectate cu strictete la prepararea lor:
- Se indeparteaza eventualele particule straine, pietricele si alte gunoaie s.a.
- Se spala bine, asezandu-se intr-o strecuratoare si turnand apa deasupra.
- Se pun la inmuiat, in apa, cat sa le acopere cu circa 10 cm, deoarece isi maresc mult volumul si pot depasi apa. Timpul de inmuiere: 12-24 de ore. Insa lintea nu necesita inmuiere, dar nutul necesita timpul cel mai indelungat.
- Dupa inmuiere, se pun din nou in strecuratoare, se scurg bine de apa in care au stat (care se arunca apoi) si se clatesc bine cu apa.
- Se pun la fiert, de trei ori la rand, in apa care clocoteste, lasandu-le sa dea cate un singur clocot si schimbandu-se apa de fiecare data. Aceasta operatiune este necesara in special la fasole, care este cea mai mare generatoare de gaze neplacute. Se poate folosi aceasta operatiune si la soia si naut. Lintea si mazarea, de regula, nu necesita aceasta operatiune.
- Se pun la fiert in apa care clocoteste, suficient de multa (de exemplu la o cana de leguminoase se pun 10 cani de apa, iar apa sa fie neaparat clocotita. Se pune oala pe foc cu capac putin dat la o parte si se lasa sa fiarba la foc mic, atat cat este necesar in functie de soi. Lintea, care se fierbe mai repede, nu necesita atat de multa apa. In timpul fierberii, se urmareste vasul, iar daca lichidul a scazut, se adauga apa clocotita, niciodata apa rece, deoarece se intrerupe fierberea si se intaresc boabele.
- Nu se pune sare decat la sfarsit, cand se opreste focul.
- Daca se pune o lingura de ulei in vasul in care fierb, se previne formarea de spuma, atat de neplacuta, pentru ca da pe deasupra vasului.
- Dupa ce au fiert bine, leguminoasele se paseaza fierbinti.
- Important de retinut este faptul ca prin fierbearea aceasta indelungata, proprietatile lor nutritive sporesc, nu se diminueaza!
Intr-o postare viitoare voi scrie si despre compozitia chimica a leguminoaselor enumerate la inceputul articolului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu